Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalahästens ägare tar över Krylbohus

Tvångsförvaltningen hyreshus i Krylbo upphör den första juli. Då tar av allt att döma husens nya ägare Rivella över skötseln.

Annons
Sprickorna syns i Avestas stolthet, världens största dalahäst. Den ingår i Dalahästenområdet som förvaltas av Omniagruppen. Bolaget är aktuellt att ta över förvaltningen av de förfallna hyreshusen i Krylbo

Flera saker har hänt sedan Dalstjärnans fastighets AB och Dalstjärnan Holding AB såldes till Grundstenen AB (ett 50 000 kronors-bolag) för cirka 52 miljoner kronor vid årsskiftet.

Dalstjärnan stod då inför likvidationsförfarande hos Bolagsverket.

Den 31 januari döptes bolaget Grundstenen om till Rivella fastighets AB och fick en ny styrelse.

I slutet av mars nybildades styrelsen igen med Claes Örtegren som enda ledamot. Han är också ledamot i Omniagruppen AB och i bolaget Röd-vit filial af K/S Dalahästen som äger affärsfastigheterna i Dalahästenområdet, Åsbo. Adressen för Rivella är c/o Omniagruppen, Solna.

Det är bäddat för Omniagruppen att ta över förvaltningen av fastighetsbeståndet i Krylbo, utom fem obebyggda tomter (se artikel nedan).

Hyreshusen har sedan förrförra sommaren tvångsförvaltas av det kommunala fastighetsbolaget Gamla Byn AB.

Vid förra veckans förhandlingar i Hyresnämnden om förvaltningskostnader och arvode till Gamla Byn framgick det att tvångsförvaltningen löper ut i juni.

Hyresgästföreningen, som begärde tvångsförvaltningen för två år sedan, avser nu att lägga fram en ny begäran om tvångsförvaltning.

Hyresgästföreningens jurist hänvisar till nära samband mellan den nya ägaren, Rivella, och den gamla, Dalstjärnan, enligt tidningen Hem och hyra.

Det är delvis tydligt sedan styrelseledamoten i Dalstjärnan, Sten Eklöv, avfördes från Rivellas styrelse i mars. Nu återstår advokat Bengt Gessle som är ombud för både Dalstjärnan och Rivella.

Det återstår att se om Hyresnämnden går på Hyresgästföreningens linje. Men oddsen är inte stora. Hans Johansson vid Hyresnämnden i Västerås, uppger att principen är att fastighetsägare måste missköta sina lägenheter innan tvångsförvaltning blir aktuell.

Gamla Byn AB:s ordförande Ingmar Gustafsson, S, är införstådd med att tvångsförvaltningen upphör första juli.

–Bra för oss, men tråkigt för hyresgästerna. Jag kan säga att vi har fått många påringningar från hyresgästerna. Vi har åtgärdat det vi har fått tillstånd att göra av Hyresnämnden Vi har bara fått rusta akuta behov för hyresgästerna. Och det har varit jättemycket.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons