Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagarna efter vattenläckan

I tisdags kväll tömdes Avesta på vatten. En ny fors uppstod på Axel Johnsons väg. Ett dygn senare var läckan åtgärdad.

Annons
Läckan lokaliserad. På eftermiddagen hade hela läckan på röret hittats. Då konstaterades att orsaken var en fyra meter lång spricka. Röret fick sågas loss och sedan fick en ny rör bit fogas fast innan vattnet kunde släppas på.

På torsdagen är det enda som syns av vattenläckan ett brunt spår. Då går det inte att ana att samma plats badat i vatten. I tisdagskväll och natt var det en brun flod som forsade fram på gångvägar och längs med Garmakaregatan, Arvidsgatan, Östra Parkgatan och Axel Johnsons väg. Matarledningen upp till vattentornet sprack och sprutade ut över Avesta. Och det orsakade den största vattenläckan i Avesta i urminnes tider.

I onsdags var bilar och dörrar i området fastfrusna. Samtidigt som folk kämpade för att komma ut, kämpade en skara arbetare med att lokalisera läckan.

– Det rör sig om en spricka på fyra meter, säger Thom Sandvik, VA-chef på Avesta kommun.

–Vi grävde och schaktade ur och sprickan tog aldrig slut, säger han.

På onsdagen arbetade personalen mot en deadline. Vid klockan sex på onsdagskvällen beräknades nämligen vattenreserven i Vattentornet vara slut och då skulle Norberg stå utan vatten. Men med en lite marginal var röret utbytt i tid.

–Vid 16-tiden hade vi kapat av de fyra metrarna och ersatt med en motsvarade bit, sedan kunde vi släppa på ventilerna igen, säger han.

Nu kommer det ta ytterligare några dygn innan vattendepån i vattentornet är fylld. Men redan till helgen kommer det stora hålet på Garmakaregatan vara igentäppt.

– Vi har bara kvar att återställa gropen så att vägen är farbar, säger han med lättnad i rösten.

– Det är en känsla av lättnad och glädje att vi har fått ordning på situationen.

Personalen på VA-enheten har jobbat dygnet runt mellan tisdagen och onsdagen. På torsdagen var delar av personalen rejält sliten.

– De som jobbade vid gropen har sagt att de aldrig har frusit så i hela sitt liv som de gjorde i onsdags, säger Thom Sandvik.

Nu ska enheten utreda och utvärdera vad som gått bra och dåligt. Samt utreda vad som orsakade läckan. De har sparat röret med sprickan för att kunna analysera den närmare.

– Det kan ha berott på kylan, säger Thom Sandvik.

Är det möjligt att sprickan kan bero på dåligt underhåll?– Den här ledningen är inte så urgammal att den skulle behöva bytas, så vi kan inte skylla på det. Eventuellt kan det bero på flera olyckliga omständigheter som kan ha att göra med dåligt material eller liknande, säger Thom Sandvik.

Slutnotan för vattenläckan väntas landa på över 100 000 kronor.

Mer läsning

Annons