Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coop köper Grådö mejeri från Arla

Frågan om vad som ska hända med Grådö mejeri har länge hängt i luften. Nu är det beslutat att Coop tar över verksamheten.

Annons

Jakten på intressenter har pågått sedan Arla och Milko-fusionen 2011. När Arla inte själva kunde hitta köpare till Grådö överläts uppdraget till Mikael Eriksson på Konkurrensverket. I veckan kom beskedet om Coop som ny ägare.

De motkrav som konkurrensverket ställde i samband med fusionen har i och med överlåtelsen nu infriats.

– Det här är sista ledet. Konkurrensverket krävde försäljning av Grådö mejeri, säger Christer Åberg, vd Arla Foods.

Hur vanligt är den här typen av överlåtelser?

– Det är väldigt ovanligt att en detaljhandelskedja skaffar ett eget mejeri. Någonting jag inte sett tidigare i Norra Europa, säger Christer Åberg.

Coop räddar nu mejeriet som svävat i ovisshet och riskerat att läggas ner. Grådömejeriet övergår i Coops ägo den 1 oktober. Ambitionen är att komma igång med tillverkningen så snabbt som möjligt.

– Just nu pågår förberedelser inför hösten. Bland annat förbereds mejeriet för produktion av vårt sortiment, säger Magnus Johansson, vd för Coop.

I pressmeddelandet som skickades ut på onsdagen står det att man räknar med att återanställa ett antal av de tidigare medarbetarna på Grådö som blev uppsagda i samband med Arla och Milko-fusionen. Men hur stor personalstyrkan kommer bli är ännu osäkert.

Säkert är att produktionen i början inte kommer att ha samma omfattning som Milko tidigare hade.

– Hur många vi kan anställa beror på hur många mjölkbönder vi kan samarbeta med och det är inte klart än, uppger Magnus Johansson.

Hur beslutet kommer att påverka bönderna är i dagsläget svårt att säga. Kajsa Pettersson, mjölkbonde i Fornby och ordförande i LRF, By är oroad.

– Vi vet inte någonting om vad Coop kommer att erbjuda bönderna men det är klart att det blir annorlunda när privata intressen kommer in i bilden. Idén med egen varumärkning är ju att pressa priserna. Den som får ta konsekvenserna är ju mjölkbonden, menar hon.

Mer läsning

Annons