Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkeln slöts på Karlfeldtdagen

Årets Karlfeldtdag på onsdagen hade ett omfattande program. Tal, lyrikuppläsningar och musikaliska inslag kröntes av att Årets Fridolin, Gösta Berglund, fick sitt diplom och David Seil fick sitt kulturstipendium.

Annons
Årets Fridolin. Kulturpristagaren Gösta Berglund reciterar en av Erik Axel Karlfeldts dikter  på Karlfeldtsgården i Karlbo.

Karlbo. Årets Fridolin Gösta Berglund gav en mycket trovärdig gestaltning av Fridolin när han deklamerade Karlfeldts dikter.

Ja, var det inte självaste Fridolin som återuppstod i sin folkdräkt när Gösta Berglund uttrycksfullt fångade rytmen och stämningen i sina uppläsningar av ett axplock av Erik Axel Karlfeldts dikter.

Årets Fridolin förklarade varför han fördjupade sig i diktverken:

– Det är inte bara ord och rim. Det är bredden i hans lyrik, den får med allt. Här finns visa och psalm. Vår och höst. Sommar och vinter. Liv och död. Ångest och välmående. Hembygdens liv tillsammans med rymden och evigheten. Man blir gripen.

Han påminde om att Karlfeldts hustru Gerda avled för 30 år sedan, alltså 50 år efter makens död.

Gösta Berglund tog upp varför Karlfeldt namnade sin huvudperson i sin lyrik till Fridolin. Det var en skräddare i Uppsala, där Karlfeldt studerade, somtagit namnet Fridolin sedan han brutit med släkten Ohlin.

När Gösta Berglund utsågs till Årets Fridolin tog han kontakt med den, som han sa, mest kände med namnet vi har i Sverige, det nya språkröret Gustav Fridolin.

I det mejlsvar han fick från honom – som Berglund läste upp – framgick det att han på långt avstånd var släkt med skräddaren.

– Så sluts cirkeln denna dag, sa han.

En rörande vänskap mellan Erik Axel Karlfeldt och makarna Zorn berättade Birgitta Sandström om, före detta chef för Zornmuseet.

Det var en vänskap som bar genom åren där Emma Zorn blev tydlig som vän. Hon som annars levde så i skymundan vid sidan av Zorn, som var och är den store konstnären i Sverige vid förrförra sekelskiftet.

Violinisten Anders Jakobsson från D

alainfoniettan framförde ett antal låtar i folkmusikton bland annat vallåtar från sin hemort Orsa och en avancerad och härlig Rannäspolska av Jon-Erik Öst.

Inte att förglömma var Kerstin Sonnbäcks sångkonst under Karlfeldtdagen. Hon inledde programmet med en kulning som måste ha skallat långt över älv och Folkarebygd.

Avslutningsvis fick David Seil, den unge dansaren och musikalartisten, ta emot Avesta kommuns kulturstipendium.

Med stipendiet på ett kvarts basbelopp, drygt 8 000 kronor, får David bidrag till att förkovra sig i sång. Han har sjungit och inte bra dansat senast i musikalen We Will Rock You både på Cirkus i Stockholm och i Folkteatret i Oslo..

Pengarna kommer också väl till pass för att resa till Lonon för auditions för att kunna få jobb där i framtiden.

Läs mer i fredagens tidning

Mer läsning

Annons