Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bystugan samlar bygdens alla åldrar

När bystugans dag firades i Strandmora samlades traktens nya
och gamla invånare. Stugans arrangemang är en social knutpunkt.

Annons
De mest aktiva i Strandmora Bystugeförening anordnar flera aktiviteter i bystugan. Till exempel den årliga bystugans dag.

I lördags firades bystugans dag i Strandmora. Besökarna bjöds på fika och loppis, men mest av allt var det en mötesstund för folk från bygden.

I den gamla bystugan från 1879 samlades folk från både när och fjärran för att fira bystugans dag i lördags.

– Det har varit en jämn ström av folk. Ganska många med tanke på vädret. Det är folk från trakten och även återkommande semesterfirare som kommer, säger Ann-Louise Viklund Andersson, från Strandmora Bystugeförening som arrangerar dagen.

Ingegerd Strandberg är stammis på bygården och brukar alltid komma när det arrangeras något.

– Jag föddes på en bondgård här i närheten så jag är alltid här när det händer något. Jag brukade gå i söndagsskolan, det fanns ingen annan skola här, säger hon.

Ingegerd sitter och fikar i eftermiddagssolen med Gunvor Johansson från Horndal, även hon en flitig besökare i bystugan. De visar upp sina vinster från lotteriet som hållits under dagen.

– Man träffar alltid gamla bekanta, så man ser fram emot det här. Vi är flera gamla från trakten som brukar komma hit, säger Ingegerd Strandberg.

I över 20 år har dagen arrangerats.

– Det var ett inbrott som var upprinnelsen till det hela. Föreningen samlades för att få in pengar till stugan, säger Lars Per Eriksson, från Bystugeföreningen som även arrangerar julmarknad och aktiviteter under By Slånkvicku.

Förutom lotteri fanns det även loppmarknad, blomförsäljning och en liten historisk fotoutställning om bystugan.

Mer läsning

Annons