Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busstrafiken ska bli mer effektiv

Kollektivtrafiken står inför en stor omstrukturering i Dalarna. Men i Avesta är det inte aktuellt att dra ner på kollektivtrafiken.

Annons
Vill att fler ska åka buss. ”Det vore fantastiskt om fler åkte buss, så kan vi ha en bra kollektivtrafik” säger Annelie Kjellberg, ansvarig för kommunens linje- och kompletteringstrafik.

Busstrafiken i länet står inför en stor omstrukturering. Resurserna ska satsas där de gör mest nytta. Det innebär sannolikt att glesbygdslinjer i länet hotas att läggas ner. Men i Avesta har redan en effektivisering av busstrafiken genomförts.

– Vi kan inte köra hur många tomma bussar som helst, säger Håkan Jansson, ansvarig för kollektivtrafikfrågor hos Region Dalarna.

Det är just Region Dalarna som har gjort ett nytt måldokument för sin verksamhet i länet. I måldokumentet går att läsa:

”Vi ska knyta samman områden och koncentrera resurser och åtgärder till de stråk där kollektivtrafiken kan ge störst nytta.”

Det här betyder att kollektivtrafiken kommer att minska i de områden i länet där få reser.

Men i Avesta är man redan ett steg före. Redan i somras gjorde Avesta kommun en stor omstrukturering av kollektivtrafiken. Anropstrafik infördes på sträckorna mellan bland annat Karlbo och Krylbo samt i By.

– Vi gjorde en stor besparing i somras, och nu har vi fler resenärer per buss. Vi har fått en effektivare trafik. Det är inte aktuellt att dra ner på trafiken här, säger Annelie Kjellberg, kommunens ansvariga för linje- och kompletteringstrafik.

Läs mer i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons