Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussåkandet har ökat lavinartat

Kommunen är förbluffad. Aldrig hade de trott att så många fler åker buss i juli i år än samma månad förra året, 280 procents ökning närmare bestämt.
– Jag är helt övertygad om att det är gratis busstrafik som är orsaken, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Annons

18 juni i år blev det gratis att åka buss i Avesta kommun. Redan den första månaden med fri busstrafik ökade antalet bussresor med 73 procent jämfört med juni året innan. Det visar en undersökning som Dalatrafik gjort.

Men den stora höjningen skedde månaden efter, i juli. I juli 2011 gjordes sammanlagt 5 917 bussresor i Avesta. Under samma månad i år var siffran uppe i 22 518. Det är en ökning med 280 procent.

– Jag tycker att det är en fantastisk ökning. Vi hade inte räknat med det redan under sommaren, säger Lars Isacsson.

Att fler åker buss har även ställt till problem. I fredagens AT rapporteras att flera skolelever inte fått plats på bussen på morgonen, en anledning ska ha varit att fler väljer att åka till skolan när det är gratis.

Men Lars Isacsson är inte orolig över att det ska bli kaos i busstrafiken i framtiden.

– Nej, det ska det inte bli. Vi har tagit höjd och beställd extrabussar. Från början skulle det kosta 20 000 kronor extra att införa gratis busstrafik, men vi har höjt budgeten till två miljoner så att vi kan beställa extrabussar. Bland annat har vi betalat för den nya busslinjen 302:an, säger han.

Isacsson tycker inte att det är ett problem att notan för gratis busstrafik höjts från 20 000 kronor till två miljoner.

– Nej, det här är positivt, att så många vill åka. Vi vill att det här ska bli så positivt som möjligt. Avesta ska vara en föregångskommun!

Mer läsning

Annons