Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande rättning av nationella proven

Det finns stora brister i hur vissa skolor genomför de nationella proven och följer upp resultatet. Det visar en granskning som Skolinspektionen har gjort. 20 skolor har granskats och en av dem är en skola i Avesta kommun.

Annons

Skolorna valdes ut på grund av de har haft stora avvikelser i Skolinspektionens senaste omrättning av nationella proven. Avvikelsen innebär att skolan respektive Skolinspektionens lärare kom fram till olika bedömningar av elevens prestation.  Skolinspektionen tar inte ställningen till vilken bedömning som är den rätta.

Men de menar att det finns en risk att skolan inte följer det regelverk som finns gällande bedömning och betygssättning. Skolinspektionen lämnade i fredags in rapporten till regeringen.

Rapporten visar att

19 av 20 granskade skolor får kritik. Bristerna består främst i hur skolorna säkerställer att resultaten från de nationella proven är rättvisa och likvärdiga, samt hur de följer upp resultaten av proven och använder detta som stöd i betygssättningen.

En anledning kan vara att rättningen genomförs av undervisande lärare som kan påverka vilket kan påverka resultaten.

De har även konstaterat att lärarnas kompetens för att bedöma varierar i skolorna och att det finns ett behov av mer diskussion om bedömningen av proven.

Utöver detta visar granskningen också brister i återkopplingen till elever och föräldrar om hur det går i skolan.

Skolorna som granskats är både grund- och gymnasieskolor, både kommunala och fristående.

Annons