Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandriskprognosen är hög nu

Det varma vädret medför inte bara sol och bad utan även en risk för bränder. Brandrisken ligger på en fyra på den sexgradiga skalan.

Annons

Det är lätt hänt att det börjar ta eld där det inte ska. I Avesta kommun råder just nu ett eldningsförbud, men en klotgrill är inget problem så länge man grillar med förstånd enligt Lars Westerfors på räddningstjänsten.

– En klotgrill på gården är ingen fara så länge man har glöd och inte slänger på en massa ved, säger han.

Inte bara öppen eld med ved kan göra att det fattar eld. När man är ute i skog och natur, när det är så här torrt får man tänka sig för. Cigarettfimpar kan lätt börja pyra och starta bränder. Likaså glasflaskor och glasskärvor kan få oanade konsekvenser.

– Det blir en prismaeffekt när solen lyser genom glaset. Samma sak med stora sminkspeglar i närheten av fönster, säger Lars Westerfors som berättar att förra året fattade en pappersrulle eld efter att solen gått genom en halvfull vattenkanna.

– Någon hade lämnat en kanna på bordet och när solen utanför fönstret gick genom vattnet bildades en prismaeffekt och strålen blev så varm att pappret fattade eld, säger han.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons