Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand på Outokumpu förstörde lastbil

En behållare med slagg gick sönder och fattade eld när den sattes ner på en lastbil. Ingen kom till skada eftersom föraren av lastbilen snabbt kunde fly fordonet.

Annons

Tidigt på lördagsmorgonen den 14 juli började en lastbil brinna på Outokumpus område i Avesta. Olyckan hände när en behållare med restprodukter från stålproduktionen gick sönder då den lyftes ner på lastbilen. Stål och slaggprodukter rann ut på vagnen och ner på marken vidare under fordonet där de fattade eld.

Föraren av lastbilen upptäckte snabbt vad som hände och hann fly innan elden hunnit sprida sig till hela fordonet. Både dragaren och vagnen förstördes i branden, men har nu reparerats till bruksskick. Även golv, kablar och kameror i närheten skadades.

Räddningstjänsten larmades omgående och var snabbt på plats och släckte elden.

I den rapport om olyckan som Outokumpu lämnat in till Arbetsmiljöverket står det att man vid tillfället jobbade med ett särskilt svårarbetat stål, vilket kan ha orsakat att behållaren med slagg gick sönder. Dessutom skriver man att en värmekamera som skulle ha upptäckt höga temperaturer hade varit trasig de senaste nio dygnen.

– De involverade gjorde allting enligt regelboken. Vi gör nu en grundlig utredning för hur detta kunde hända, säger Claes Nilsson-Sörebo tf Platschef på Outokumpu.

För att förhindra liknande olyckor har Outokumpu bland annat ändrat lutningen i golvet så att stål och slagg inte ska kunna rinna under fordon och även beställt fordon med stänkskydd.

Annons