Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra resultat för elever men sämre för lärarna

Niorna har höjt snittbetyget och fler går vidare till högre studier. Sämre ställt är det med lärarnas behörighet och långtidssjukskrivningar.

Annons
Ris och ros. I Avesta finns flera lärare som är sjukskrivna i mer än en månad. Det vill Monica Anderstedt och Catharina Karlsson i Lärarförbundets lokalavdelning i Avesta att man tar reda på orsakerna till. Samtidigt är de nöjda med att statistiken visar att fler elever i nian blir godkända och går vidare till högre studier.

Lärarförbundet placerar Avesta på plats 148 av 290 kommuner i den årliga rankingen av landets skolkommuner. Det är en förbättring mot i fjol.

I fjol hamnade Avesta nästan i botten, på plats 251.

Vad som har förbättrat sig rejält jämfört med i fjol är niornas genomsnittliga meritvärde, sedan man tagit hänsyn till socioekonomiska faktorer i elevernas hemmiljö.

I år hamnar Avesta på plats 72 av alla landets kommuner när det handlar om niornas betyg, vilket är klart godkänt.

Fler nior blir också godkända, fler går ut gymnasiet och fler studerar vidare på högskolan.

Även när det gäller resurser till undervisningen, samt lärartäthet i förskola och grundskola, håller sig Avesta bland de främre i landet, plats 81 respektive 65.

På minussidan är situationen bland lärarna. Vad som oroar Lärarförbundets lokalavdelning i Avesta, som har 400 medlemmar, är att kommunen hamnar i botten när det gäller lärarnas hälsa och behörighet.

Långtidssjukskrivningar gör att Avesta hamnar på plats 286 av 290.

Även utbildningsnivån bland lärarna drar ner poängen för Avesta.

–Det är oroande att vi har så många som inte är behöriga. Vi vill gärna att de som jobbar som lärare skaffar sig en lärarutbildning, och vi trycker på att de gör det, säger Monica Anderstedt ,sekreterare i den lokala fackliga styrelsen..

Mer läsning

Annons