Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för caféägare efter matförgiftning

Den kvinnliga café­ägaren i 30-årsåldern som åtalades för brott mot livsmedelslagen och vållande till sjukdom har dömts till 4 000 kronor i böter och 5 000 kronor som företagsbot.

Annons

Närmare ett 100-tal personer meddelade miljökontoret i januari 2010 att de hade drabbats av matförgiftning och kräkningar. De satte detta i samband med besök på caféet eller att de hade handlat mat därifrån.

Enligt åtalet skulle kvinnan uppsåtligen ha brutit mot livsmedelslagen och därigenom ha vållat sjukdomsutbrottet.

Kvinnan fick i början av januari meddelande om att caféet måste stänga och att ingen mat fick hanteras i lokalerna.

Den sjunde januari 2010

fick miljökontoret en anmälan om att ett sällskap misstänkte att de hade drabbats av matförgiftning efter att ha inhandlat mat på caféet.

En livsmedelskontroll genomfördes redan samma dag. Man hittade då flera brister, bland annat att en baby plus dennes blöjor och andra tillbehör fanns i lokalen.

Caféägaren fick då ett krav på sig att åtgärda bristerna. Men nästa dag på morgonen inkom en ny anmälan om liknande symptom.

Då fattades ett beslut att caféet måste stänga och att inga livsmedel fick hanteras i lokalen. Just då var caféägaren bortrest och kom tillbaka först några timmar senare.

Fler personer hann köpa mat och även de drabbades av kraftig kräkningar, diarré och frossa.

De som drabbats fick lämna prov, och det visade sig att flera av dem bar på ett ovanligt och mycket smittsamt virus. Även babyn hade viruset som bara hade noterats fem gånger tidigare i Sverige.

Även dagen efter hanterades livsmedel i lokalen och därför anser tingsrätten att caféägaren har brutit mot det meddelade beslutet och hon döms för uppsåtligt brott mot livsmedelslagen.

Dessutom ska kvinnan betala skadestånd till de matgäster som köpte mat efter det att kvinnan fått meddelandet om att lokalen måste stängas.

Mer läsning

Annons