Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag ökar med miljoner

Utbetalningarna av ekonomiskt bistånd i Avesta kommun
ökade mellan 2010 och 2012 med nästan tre miljoner kronor.

Annons

Antalet hushåll som erhåller ekonomiskt bistånd minskade från 2010 till 2011 med 6,2 procent på riksnivå. Men i Avesta kommun har utbetalningarna av bistånd under de senaste två åren ökat med miljonbelopp.

Annika Strand, socialchef på Avesta kommun tycker att det är beklagligt.

– De senaste fem, tio åren har det blivit sämre. Det är verkligen inga roliga siffror, säger hon.

Antalet hushåll med ekonomiskt bistånd, det vill säga socialbidrag, har under det senaste året ökat från 214 till 256 stycken. Vad det främst beror på är den dåliga konjunkturen och på den stigande arbetslösheten, tror Annika Strand.

– Det är också så att arbetsmarknaden har blivit tuffare och de som söker jobb har inte alltid den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Många har ju inte ens gymnasiebetyg, säger hon.

Ytterligare en anledn

ing är Försäkringskassans hårdare regler.

– Sjuka människor utförsäkras och står utan sjukpenninggrundande inkomst. Då har de inget annat val än att vända sig till oss, menar Annika Strand.

Inte alla har långvarigt ekonomiskt bistånd. Det finns de som bara har socialbidrag tillfälligt, för att komma på fötter.

– Men det är klart att det finns en viss risk att man vänjer sig vid stödet och blir beroende av det. Det är faran med bidraget och det är verkligen inte bra, säger Annika Strand.

Hur arbetar man på kommunen för att förbättra situationen?

– Vi jobbar väldigt hårt. Men det är inte alltid så enkelt. Vi är ju yttersta utposten. Men vi gör verkligen vårt bästa och är långt mer aktiva än många andra kommuner, säger Annika Strand.

Kommunen har sökt bidrag från Socialstyrelsen för att kunna finansiera individuellt och personlig vägledning och stöd åt arbetssökande.

– Det är också viktigt att kunna arbeta mer med information till företagen för att få dem att känna sig trygga med att ta emot personer som inte har arbetat på länge, berättar Annika Strand.

Kommunen driver idag flertalet projekt med syftet att hjälpa ut i arbetslivet, till exempel ”Ungt arbete” för unga arbetssökande och Portalen, för personer som befinner sig långt bort från arbetsmarknaden på grund av till exempel sjukdom eller bristfälliga språkkunskaper.

En annan insats är de så kallade ”nystartsjobben”.

– Det innebär att man får heltidsanställning inom någon kommunal verksamhet och alltså får lön i stället för socialbidrag. Man får på så sätt stöd att komma ut i arbetslivet, säger Annika Strand.

Mer läsning

Annons