Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om besparingar satte vården i gungning

”Jag förstår att det finns risk för kaos i omställningen. Vi är ju i en annan sits än de privata. Medan de anställer, så sparkar vi” menar Sören Bertilsson.

Annons
Politiskt beslut. Sören Bertilsson menar att beslutet om sammanslagningen var den bästa lösningen.

I januari 2012 slogs fyra vårdcentraler ihop och blev en av Sveriges största vårdcentraler. Motivet till sammanslagningen var att dra åt svångremmen. Landstinget behövde spara pengar.

– Man behövde slimma budgeten. Det kom direktiv uppifrån och en åtgärdsplan med målet att spara fem miljoner kronor på omorganisation togs fram, berättar Lena Sterner, informationschef vid Landstinget.

Beslutet att omvandla de fyra mindre enheterna till en vårdcentral mötte stark kritik från flera håll och ledde till att ett stort antal sade upp sig från Avesta vårdcentral och flyttade. I media hette det att de ”flydde” i protest mot stordrift.

– Det blev kaos, vitsen med primärvården är ju att man känner sina patienter, säger Helene Schoultz, tidigare chef på Avesta vårdcentral, i dag verksamhetsledare på privata Koppardalens vårdcentral.

Landstingsledamot Sören Bertilsson (S) menar att kritiken var obefogad.

– Det fanns önskemål både inifrån verksamheten och från lokalbefolkningen om förändring.

Handlade inte önskemålen om att inrätta två vårdcentraler? Hur kom det sig att det istället blev en?

– Vi tänkte att om det fanns goda förutsättningar för två vårdcentraler så borde det kunna bli ännu bättre om man bildade en enda, säger Sören Bertilsson.

Han medger att det också fanns synpunkter som handlade om att vårdcentralen skulle komma att bli för stor.

– Men vi var ense om att det här var den bästa lösningen.

LÄS HELA ARTIKELN I MÅNDAGENS AT.

Mer läsning

Annons