Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagsteatern ger föreställning för unga

Vattnet har tagit slut och de som finns kvar efter den stora katastrofen kämpar för sina liv i pjäsen Allt som lever här dör. I den miljön kommer invånarnas allra mest djuriska instinkter fram.

Annons
Regissören Moa Hellström Waldén håller koll på en repetition. I den här scenen är Emma Thuresson och Kenny Palm med.

Den 16 april har Bergslagsteaterns nästa teater premiär, då börjar Allt som lever här dör. Det är en pjäs framförd av unga och riktar sig främst till ungdomar. Sammanlagt kommer fyra föreställningar att visas.

– Det är sammanlagt sex skådespelare i åldrarna 16 till 23, säger regissören Moa Hedström Waldén.

Allt som lever här dör är en del i projektet Länk som är ett samarbete mellan några amatörteatrar och Riksteatern.

– Tanken är att bygga broar mellan amatörteatern och den professionella teatern. Vi har fått jättebra hjälp av Dalateatern som coachat våra skådisar, säger Moa Hedström Waldén.

Moa Hedström Waldén tog fram några förslag på pjäser som ensemblen kunde framföra och tillsammans valde ensemblen Allt som lever här dör.

– Det är en jätteintressant pjäs. Den passar verkligen i vår grupp och det finns så många undertexter i den, säger skådespelaren Emma Thuresson.

Handlingen i pjäsen kretsar kring Lee, som spelas av Victoria Hunter. Hon har upptäckt att allt börjar gå fel i staden de bor i och vill bort. Den strävan gör att deras mest djuriska instinkter kommer fram. Samtidigt kommer publiken få följa fem andra karaktärers historier.

Just nu håller ensemblen på att repa för fullt för att bli klar till premiären om drygt en vecka.

– Vi ligger långt fram i processen. Så här långt fram har vi aldrig legat förut. Jag tror att det här blir det bästa vi gjort, säger Moa Hedström Waldén.

Hon berättar att två stora anledningar till att det gått så bra så här långt är dels att ensemblen trots sin låga ålder är väldigt professionella, och dels att de fått mycket hjälp av Bergslagsteaterns verksamhetsledare Margareta Tejne Abelli.

– Hon pushar oss hela tiden, och det var hon som såg till att vi kom med i det här projektet, säger Moa Hedström Waldén.

Pjäsen är skriven av Emma Broström. Övriga skådespelare i Allt som lever här dör är Cecilia Ström, Kenny Palm, Filip Hellman och Malin Kihlström.

Cecilia Ström spelar den namnlösa utstötta ungdomen.
Annons