Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare dömd till miljonskadestånd

En man har dömts till skadestånd på närmare en miljon till Swedbank i Avesta. Mannen har under en lång tid lurat banker i hela riket.

Annons

En 62-årig man från Eskilstuna får sitta av ett långt fängelsestraff efter att ha lurat flera banker runt om i Sverige där han tagit ut pengar i andra personers namn. En Krylbobo blev av med närmare en miljon sedan 62-åringen tagit ut en bankdosa kopplad till mannens konto.

Den 62-årige mannen erkänner sig skyldig till bedrägeri, grovt bedrägeri, brukande av falsk urkund och grovt penninghäleri men menar att han har agerat under instruktioner av en annan man.

Den andra mannen har tidigare hotat och misshandlat mannen och därför har han haft svårt att säga nej till honom.

Tingsrätten har beskrivit 62-åringen som en typisk målvakt.

62-åringen beskriver att han blev skjutsad runt i Mellansverige av den andre mannen, uppdragsgivaren. Vid varje bank fick han instruktioner om vad han skulle göra och en betalning på 5 000 kronor, ibland mer, per utförd uppgift.

Mannen uppger att han fått förfalskade körkort av uppdragsgivaren, med sin bild på men med andra personers identitet. Med dessa har 62-åringen sedan gått in till banken för att göra ett penninguttag.

I flera fall har bankpersonalen upptäckt att han använt ett falskt körkort. Då har han blivit beordrad av uppdragsgivaren, via mobiltelefon, att lämna banken.

Den 62-årigw mannen

har lyckats få bankpersonal på en bank i Handen att ge honom en bankdosa med tillgång till en persons konto via internet. Bankdosan har varit kopplad till en man som bor i Krylbo och som är kund hos Swedbank i Avesta.

Via bankdosan har sedan fonder sålts från Krylbobons konto till ett värde av närmare 800 000 kronor. De pengarna har sedan förts över till Krylbobons konto och därifrån har sedan totalt 921 500 kronor förts över till den 62-årige mannens konto.

62-åringen menar att

han inte hämtat ut bankdosan, men att han tidigare gett sina kontouppgifter till uppdragsgivaren.

Dagen efter fick han besked att pengarna satts in på hans konton, och han misstänkte att de var oärliga men han gick med på att ta ut ett belopp på 340 000 kronor i Euro som han sedan lämnat över till uppdragsgivaren.

I det här fallet har han dömts för penninghäleri, då det inte går att bevisa att mannen hämtat ut bankdosan, men tingsrätten anser att mannen borde ha insett att de pengar som sattes in på hans konto kom från brottslig verksamhet.

62-åringen döms till två år och sex månader i fängelse, han ska dessutom betala ut ett skadestånd till Swedbank i Avesta på 921 500 kronor. Därtill ska han betala ytterligare 210 000 kronor totalt till tre andra banker i Mellansverige.

Mannen är sedan tidigare dömd för bedrägeri och dras med ett spel- och alkoholmissbruk.

Mer läsning

Annons