Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bangården i Krylbo kanske byggs om

Trafikverket har sammanställt en förstudie i tre delar på totalt cirka 200 sidor för godsstråket genom Bergslagen, sträckan Storvik till Frövi och Krylbo Bangård. Nu vill Trafikverket få in synpunkter senast den 9 november.

Annons
Den ska få ännu bättre förutsättningar på Krylbo station. Trafikverkets förstudie går ut på det.

I förstudien beskrivs vilka åtgärder som skulle kunna genomföras för att höja kapaciteten för tågtrafiken genom Krylbo bangård, som ju är en korsningspunkt mellan Dalabanan Sala-Borlänge och Godsstråket genom Bergslagen.

I förstudien anges fyra punkter som måste fungera i Krylbo. Det är att vara mötesstation för tåg på de två banorna, som bangård för rangering av godståg, för på- och avstigande passagerare och för uppställning av tåg.

De två första punkterna är undermåligt uppfyllda i dag. Spåren på bangården är för korta, vissa växlar är manuella vilket gör att vissa delar av sträckan är blockerad under en längre tid än nödvändigt.

Hastigheten genom Krylbo är nedsatt till 40 kilometer i timmen, vilket sinkar en del tåg.

Den låga hastigheten plus den branta stigningen söder om Avesta-Krylbo gör att det är svårt för tunga godståg att klara detta.

Det är många tåg som korsar banorna i Krylbo.

Man behöver förbereda för längre och fler tåg i framtiden.

Tågmöten mellan två stycken 750 meter långa tåg måste kunna ske. Hastigheten behöver höjas till minst 80 kilometer i timmen.

Fler plattformer behövs.

Den manuella växeln måste signalregleras.

Dubbelspår måste kunna byggas till i framtiden på båda banorna.

Man måste klara alla miljökrav för de som bor i området.

Man räknar med omkring sex tåg per timme genom Krylbo i framtiden.

Bangården i Krylbo är begränsad i norr av Dalälven och i söder av tre vägportar.

Det kan bli en begränsad ombyggnad av bangården. Eller det kan bli en förlängning av bangården söderut som kan inbegripa en bit med dubbelspår och en helt ny dragning av järnvägen på en sträcka av cirka fem kilometrar.

Man har också tittat på en mer omfattande ombyggnad av bangården som innebär att merparten av dagens spår rivs och ersätts med nya.

Annons