Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avstamp i Avesta för dubblad svensk turism

Verket var i fokus när 190 personer från hela turistsverige samlades häromdagen.

Annons
Inledde. Andreas Vass, näringsdepartementet,  inledde innovationdsgen med att att berätta om arbetet med  den innovationsstrategi som ska läggas fram i sommar.

De kom från kommuner, företag, regioner och myndigheter från Kiruna i norr till Malmö i söder.

-Verket är unikt, en innvoation som den här dagen handlar om, gammalt har blivit nytt, sa Lotta Magnusson, Region Dalarna.

Dalarna var värd tillsammans med fem andra regioner/län:  Skåne, Kalmar, Jämtland/Härjedalen och Gävleborg.

Näringsdepartementet var på plats med projektledare och statssekreterare. Onsdagen i Avesta var det första regionala mötet för besöksnäringen på temat innovation.

Sådana möten är på näringsdepartementets agenda just nu. Flera har genomförts i andra näringar. Det beror på att en innovationsstrategi ska presenteras i sommar.

Turism betraktas numera som en svensk basnäring med 162 000 anställda och ett högt exportvärde. Det ligger på 87 miljarder kronor, betydligt mer än järn- och stålindustrins 54 miljarder.

Ambitionen för besöksnäringen är hög på regeringsnivå. Omsättningen ska dubblas från 250 miljarder kronor 2010 till 500 miljarder år 2020.

Den stora fördelen med besöksnäringen är att den är platsberoende. Tillväxt ger fler arbetstillfällen i små och stora företag på små och stora orter i landet.

Det tog Andreas Vass och projektledarna Åsa Minoz och Anna Hag från departementet upp när de talade om innovationstrategin.

Dalarna är på gång på egen hand. Göran Carlsson och Lotta Magnusson, Region Dalarna, radade upp satsningar som dalaföretag gör inom turismen just nu (Säfsen, Romme och Sälen). Bland annat byggs 27 000 nya gästnätter.

Affärsprogrammet Kurbits, som har tagits fram i Dalarna, sprids nu till fyra-fem andra regioner.

Flygplats planeras i Sälen för utländska turister. Fast danskar kör bil till Sälen. Så ock till Åre, upplyste Karin Gydemo Grahnlöf, Jämtland Härjedalen turism.

I Skåne har matvandringar blivit succé med potatisplockning till en kostnad (!) av 600 kronor.

Andreas Vass inledde mötet med att tala inom innovationsstrategin. Sverige är i ett EU-perspektiv mycket innovativt, men sämre på att omsätta innovationerna kommersiellt.

Näringsdepartmentet drar sitt strå till stacken. 60 miljoner kronor anslogs häromveckan till turistprojekt med exportpotential.

För att få igång diskussionerna vid 30-talet runda bord i rosthusets över- och undervåning visades kortfilmer om nya grepp att locka turister i landet

De visade rymdturism i Kiruna, Mackmyra whiskey, turism efter Hollywoodinspelningen av Män som våldtar kvinnor och Kalmar slott som turistmål för barn.

De idéer och uppslag som kom fram i diskussionerna fördes in i en databas för att sedan sammanställas på departementet.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons