Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgångskrav mot Gamla byns styrelse

Turbulensen i Gamla Byn AB och Avesta Industristad AB ska ses mot bakgrund av att det är två mycket välskötta bolag.

Annons
Bo Brännström ( FP). Han hade inte en blekaste aning om att en organisationskonsult var upphandlad av den nu avgångne ordföranden Gustafsson (S). Han anade ugglor i mossen först när denne presenterade en person som ordförande hade ett förhållande med som marknadsföringskonsult.

Det säger Bo Brännström (FP), före detta ordförande och nuvarande ledamot i Gamla byns styrelse i 17 år.

–Det har kommit fram i revisionskonferenser genom åren. Detta har varit utomordentligt bra för skattebetalarna och ägarna av bolagen, säger han.

Innan GBAB bildades 1995 var det ett utflöde av skattepengar på 10-20 miljoner kronor per år från kommunkassan till dåvarande bostadsstiftelsen, Folkare bostäder.

– Det är viktigt att komma ihåg. Där ska den vd som då tog över, Jan Thamsten, ha en eloge för en omfattande uppstädning i bostadsbestånden bland annat rivningar.

– Därför har vi ett sunt fastighetsbolag i dag.

Ur det perspektivet är beloppen små i den av revisorerna kritiserade konsultupphandlingen.

– Vi förvaltar ju fastigheter för en miljard kronor.

Regeln genom åren har alltid varit att stora riskfyllda investeringar har tagits till ägaren, kommunfullmäktige, för beslut. Det gäller senast Nordanö industriområde. Det gäller Dalkia. Det gäller Örnen.

– Därför är det urbota dumt att tala om att bilda ett Stadshus AB,

Det har kommunalrådet Lars Isacsson (S) och kommundirektören Anders Friberg förslagit för att få mer insyn i de kommunala bolagen.

– Kan de ha mer insyn än de har haft? De träffade ju Gustafsson flera gånger i veckan.

– Stadshus AB brukar vara en skatteplaneringsgrej som större kommuner har för att föra över vinster från ett elbolag till ett förlustbolag till exempel en teater.

– Det tycker jag intensivt illa om. Kommuner ska inte skatteplanera.

Dessutom är det ”korkat” att ett kommunalråd och en kommundirektör ägnar sig åt förvaltningsfrågor.

– De ska syssla med framtidsfrågor och strategier för kommunen.

Bo Brännström kommer in på turbulensen apropå revisionens kritik mot ordföranden Ingemar Gustafssons (S) vidlyftiga beställningar.

– Vi i styrelsen har inte haft en blekaste aning om att en organisationskonsult var upphandlad av ordförande. Jag har utgått att det var vd som gjorde det.

Organisationskonsulten fakturerade först 140 000 kronor och sedan ett antal uppföljande fakturor för sammanlagt 695 000 kronor.

– Det bryter ju mot alla upphandlingsregler.

Bo Brännström tar upp att ordförande dels tog över förvaltningen, dels överskred den beloppsgräns på 235 000 kronor som gäller för engångsupphandling.

– Hade den här första fakturan underställts styrelsen hade jag sagt nej. En sån liten organisation med 21 anställda behöver ju inte utredas.

Ordförandes roll kom i dagen vid ett styrelsemöte i GBAB på sensommaren.

– Sedan kommer ordförande med en person som jag kände till att ordförande hade ett förhållande med och presenterade henne som en marknadsföringskonsult. Då började vi ana ugglor i mossen. Dels för att det var en svag utredning och dels för att vi skulle ha använt henne.

Det ärendet bordlades till ett senare extra möte där Bo Brännström inte kunde delta.

–Efteråt fick jag till min häpnad höra att marknadsföringskonsulten hade presenterat en räkning på 115 000 kronor för den inledande spaningen. Och att vd vägrat betala räkningen. De hade enats om att betala 40 000 kronor för något som vd inte hade beställt.

– Det var jättekonstigt att ordförande lagt sig i något som är operativt, det är ju vd som ska sköta det. Det är märkligt att ingen i styrelsen kände till det här.

Den informationen hade däremot arbetsutskottets Anders Roswall (M) och Leif Eriksson (V). De har förberedande uppgifter i styrelsearbetet.

– Jag kan inte förstå annat än att de visste att Gustafsson upphandlade konsulter och drev igenom det på egen hand mot vd. Roswall och Eriksson borde ha satt ned foten. Det borde också vd ha gjort.

Bo Brännström anser att Roswall och Eriksson borde ha tagit upp i styrelsen att ordförande gjorde upphandlingar, det som vd har i uppgift att göra.

Bo Brännström anser att det inte räcker med att Ingemar Gustafsson avgår.

– Hela styrelsen borde ställa sina platser till förfogande och avgå. Vi i styrelsen har haft dålig koll, visst faller en del på vd, men jag tycker att styrelsen svårligen kan vara kvar med tanke på det som hänt.

Särskilt Roswall och Eriksson borde tänka till, anser Brännström.

– De har haft insyn i det här. De har 10 000 kronor i arvode för att engagera sig djupare i bolagen. De har inte gjort rätt för sina arvoden.

Bo Brännström är beredd att avgå själv.

– Jag ställer gärna min plats till förfogande, men jag tycker att Roswall och Eriksson ska tänka på sin framtid ur moraliskt och etiskt perspektiv.

Kompetens förloras om hela styrelsen avgår. En synnerligen kompetent styrelse, påpekar han. Brännström tar sig själv, men också Roswall och Eriksson exempel på ledamöter med gedigna erfarenheter.

– Det tar år att få lära sig att sköta sådana här bolag. Skingras kompetenser är risken stor att bolagen blir helt tjänstemannastyrda.

Bo Brännström säger att det är upp till ägarna om de vill ge den avgående styrelsen förnyat förtroende.

– Jag ställer mig till förfogande, säger han.

Annons