Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestas badplatser har bra vattenkvalitet

Något vidare badväder kan man inte prata om i år, men vattnet håller i alla fall god standard.

Annons

Om solen tittar fram tillräckligt länge för att ett svalkande bad ska kännas aktuellt är det helt ok att hoppa i vattnet. Samtliga badplatser har rent vatten.

Kommunen gör mätningar på tolv badplatser. Alla utom en har vid de senaste mätningarna haft tjänligt vatten, vilket är den högsta graderingen. Vattnet i Buskasjön klassades vid mätningen i början på juli som tjänligt med anmärkning. Halterna av bakterien E-coli var något högre där, men fortfarande så låga att det inte finns någon risk för sjukdom.

Det man mäter är olika bakterier som ofta sprids via fåglar eller avföring.

Just vädret kan annars påverka kvaliteten på vattnet. Vid höga temperaturer kan alger bildas, vilket inte varit aktuellt i år. Inte heller varmare somrar är det vanligt med alger i Avestas sjöar. Men regnet har tidigare ställt till problem.

– Om det har legat många fåglar på stranden och det sedan kommer ett skyfall kan det sköljas ner bakterier i vattnet, säger Agneta Lenngren, miljöinspektör på kommunen.

För att ytterligare kontrollera kvaliteten på badplatser kan de få olika certifieringar. Till exempel som EU-bad eller blå flagg. Men enligt Agneta Lenngren är det inte aktuellt här.

– Badplatserna här är för små för det, säger hon.

Annons