Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestakvinna tvingas försvara handikapp i domstol

Det blir svårare för synskadade att få rätt till ledsagning. En Avesta­kvinna har blivit av med sin ledsagning trots att synen har blivit sämre.

Annons
Svårt att se. Många har dolda handikapp, alla som har synskador går inte runt med en vit käpp. Enligt Synskadades Riksförbund blir det allt svårare för synskadade att få behålla sin ledsagare. Nu har de startat ett upprop.

– Det känns inte värdigt att behöva försvara sitt handikapp i domstolen, säger Birgitta. Hon blev nyligen av med sin rätt till ledsagning och nu överklagar hon kommunens beslut till Kammarrätten.

Birgitta är i pensionsåldern och har rätt till färdtjänst. Under många år har hon också haft rätt till en ledsagare vid färdtjänst, men har endast utnyttjat den vid få tillfällen.

– Mitt handikapp blir inte bättre för att jag blir äldre. Mina trygga väggar har rasat, säger Birgitta med trött röst.

Hon har en synskada som gör att hon ser saker trippelt på ena ögat och dubbelt på andra och bilden rör sig hela tiden. Därför är saker som trappsteg ett hinder i vardagen och hon har stora problem med avståndsbedömningen.

Men den främsta anledningen till att hon behöver ledsagning är också hennes kraftiga allergier samt att hon har problem med hjärtat. Det har hänt att hon fått en kraftig allergisk reaktion när hon åkt färdtjänst. Den gången var det som tur var andra personer i baksätet som snabbt kunde plocka fram hennes medicin.

– I en desperat situation vet jag inte om jag kan klara av att ta mina mediciner själv, därför har det varit en trygghet att kunna boka en ledsagare när allergierna är som värst. Det är inte chaufförens jobb att ta hand om mig då.

– Alla människor ska ha rätt att känna sig trygg det står i FN konventionen och jag har klarat med bra med vetskapen om att jag kan få en ledsagare.

Men i december beslutade Kommunstyrelsen och kommunens tekniska service att avslå Birgittas ansökan om ledsagning. I beslutet står det rätt och slätt att de bedömer att hon klarar av att åka färdtjänst utan ledsagare och hänvisar till lagen: ”med ledsagare menas [ ...] en person som måste följa med tillståndshavare för att den ska kunna genomföra en färdtjänstresa”.

Det tolkas olika i många kommuner om vad som menas med ”kunna genomföra en färdtjänstresa”. Vissa anser att det endast är resan i sig, andra menar att även oro kan vara en anledning till att ha med en ledsagare.

Hon överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som även de avslog överklagan. De menade att det inte finns några utlåtanden från läkare som talar för Birgittas sak.

– Nu ska jag överklaga till Kammarrätten, kommunen har alla mina medicinska uppgifter sedan tidigare, säger Birgitta.

När AT når Mikael Jansson, som är resultatenhetschef på teknisk service, den som tecknat under beslutet till avslag får vi följande svar.

– Jag skriver på besluten men är inte insatt i alla detaljer. Den tjänsteman som tagit fram beslutet är på semester.

Har tolkningen av lagen blivit hårdare efter som hon tidigare haft rätt till ledsagning och nu fått avslag?

– Tyvärr, kan jag inte svara på varför det har blivit så här. Jag kan inte lagen tillräckligt bra, säger Mikael Jansson.

Fotnot: Birgitta heter egentligen något annat men vill inte ställa upp med namn och bild i tidningen.

Mer läsning

Annons