Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestafamilj får djurförbud delvis upphävt

De tre familjemedlemmarnas djurförbud från juli förra året överklagades till Förvaltningsrätten i Falun.

Annons
Omhändertogs. 60 får och en get omhändertogs hösten 2010 hos familjen i västra Avesta, som senare fick djurförbud. Detta djurförbud överklagades till Förvaltningsrätten i Falun, som nu delvis upphäver Länsstyrelsens djurförbud.

Nu har dom från Förvaltningsrätten kommit och den ger de överklagande delvis rätt.

Förbudet att hålla får och getter kvarstår men för övriga djur-slag som kan finnas i ett lantbruk till exempel hästar, nötkreatur och höns upphävs förbudet.

Först omhändertogs med omedelbar verkan i oktober 2010 samtliga får på gården, 60 stycken, och en get. Senare omhändertog man också cirka 2 700 hönor och sex hästar.

Ett par av familjemedlemmarna har en omfattande djurskyddshistoria bakom sig. År 2000 förbjöds de ha hand om djur av Länsstyrelsen i Södermanland. Mannen i familjen dömdes i september 2002 för djurplågeri vid Nyköpings tingsrätt.

Sedan upphävdes djurförbudet delvis för kvinnan i familjen. Och Länsstyrelsen i Östergötland upphävde senare djurförbudet för mannen.

I oktober 2010 utdömde Länsstyrelsen i Dalarna en byggnad på gården i Avesta, som de hade flyttat till. De fick inte heller ha värphöns på gården.

Detta användningsförbud för byggnaden upphävdes senare av Kammarrätten, som gav Länsstyrelsen Dalarna kritik för att de hade dömt ut byggnaden.

Förvaltningsrätten i Falun tycker att Länsstyrelsen alltför ofta tycker att om personer inte kan sköta ett visst djurslag inte heller kan sköta andra.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons