Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestabornas skuld: 164 miljoner kronor

164,5 miljoner så mycket har Avesta­borna totalt i skulder till Kronofogden. Den visar färska siffror från myndigheten.

Annons

Men då är det ändå en minskning med åtta miljoner från 2010, då var Avestaborna skyldiga hela 172 miljoner kronor till Kronofogden. Skulle man slå ut 2011 års skuld på samtliga invånare i kommunen, blir det 7 800 kronor per skalle.

Totalt är det 1022 personer som står som gäldenärer hos Kronofogden. Även här är det en minskning mot 2010 med 33 personer.

Antalet fysiska gäldenär, alltså personer, är 927. Det är en minskning med 41 personer.

Roger Andersson kommer från och med mars att arbeta heltid som budget- och skuldrådgivare på Avesta kommun. Där finns det ett behov som kommunen behöver tillgodose.

– Anledningen till skulder kan vara väldigt många, men en anledning kan vara att man har en gammal skuld som växer med räntor, säger han och fortsätter.

– I vissa fall kan det också handla om att man säljer en fastighet med förlust exempelvis som i fall med separationer när det ska gå snabbt.

I år har de så kallade SMS-lånen ökat och fler får skulder som hamnar hos Kronofogden på grund av detta.

– Du kan på kort tid ta lån utan säkerhet med hög ränta. Flera banker som gör reklam på tv gör knappt någon kreditkontroll, medan om du går till en vanlig bank är det mer strikt och fler kontroller.

I kommunen finns det en person som är under 18 år har en skuld till Kronofogden.

Mellan åldrarna 18-25 år är det 93 som delar på en skuld på över två miljoner kronor.

Hela 293 personer har utmätning efter inkomst från Kronofogden. Men även det är en minskning från föregående år.

I grannkommunen Hedemora ligger skulden på 97,5 miljoner som delas på 715 personer, det ger en skuld på 6 500 kronor per invånare i kommunen. Totalt har svenskarna 84 miljarder i skulder hos Kronofogden.

Mer läsning

Annons