Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta satsar inte mycket på parkerna

Avesta satsar minst pengar per invånare på parkutrymmen. Det är genom Park 2050, som några andra kommuner ingår i, sifforna kommit fram.

Annons

Välklippta gräsmattor, spännande rabatter med intressanta växter och välskötta skogspartier nära bostadsområdena med plats för olika aktiviteter, det är viktigt för välbefinnandet och för att man ska trivas i sin stad. Det bidrar till god hälsa, avkoppling och ger möjlighet till motion för invånarna.

Avesta satsar drygt 175 kronor per invånare för anläggning, skötsel och underhåll av grönytor, parker, trädplanteringar och rabatter (175,67 kronor och cirka 21 600 invånare ger knappt 3,8 miljoner kronor för detta i år).

Men tittar man på några andra kommuner i närheten av Avesta i Dalarna, så ser man att Avesta satsar mycket mindre på skötseln av sina grönytor, parker och rabatter.

Det är genom teknikkonsultföretaget Sweco, som jämförelse kan göras i detta sammanhang mellan några kommuner i länet: Avesta, Leksand, Ludvika och Borlänge.

Av dessa fyra kommuner satsar Avesta minst per invånare på sina parker. Som tvåa bakifrån kommer Ludvika med 237,56 kronor per invånare (det är knappt 1,4 gånger mer per invånare än Avesta).

Bäst i denna jämförelse är Borlänge som satsar 334,63 kronor per kommuninvånare i år (1,9 gånger mer per invånare än Avesta).

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons