Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta-lunchen är billigare än snittet

Att äta lunch ute blir bara dyrare och dyrare. Men i
Avesta kostar det i alla fall mindre än i resten av landet.

Annons
Lugnet efter stormen. Restaurang Dalahästen har dagligen över tusen besökare. Strax före tre på eftermiddagen har anstormningen av lunchgäster avtagit.

Lunchpriserna stiger i landet. Snittet låg 2010 på lite drygt 76 kronor. I Avesta får man i dag betala lite mindre, nämligen 70 kronor och femtio öre.

Varje år kommer restaturangportalen Gastrogate ut med en undersökning där de kontrollerar lunchprisernas utveckling från föregående år. I undersökningen jämför de olika restaurangers luncherbjudanden som kostar mindre än hundra kronor.

Snittpriset för en lunch i Sverige under 2010 låg på 76,30 kronor. Det är en ökning med 1,80 från året innan. Statistiken innehåller dock ingen fakta om hur det ser ut i Avesta. Därför har har Avesta Tidning frågat 22 restauranger i Avesta kommun om hur mycket det kostar att äta lunch hos dem.

Det billigaste luncherbjudandet har Pizzeria torget. Där får den som vill äta betala 59 kronor för en lunch. Dyrast är Restaurang Dalahästen och Restaurang Kungsgatan 4 som båda tar 80 kronor för sina erbjudanden.

– Vi måste ha de priserna, annars skulle vi behöva slå igen. Så enkelt är det. Vi kan ju inte skänka bort maten, och jag och alla 22 som jobbar här vill ha lön, säger Ing-Marie Lundqvist, Dalahästens ägare.

Snittet i Avesta bland lunchrestaurangerna ligger på 70,50 kronor.

Lunchpriser

I Sverige kostade i snitt en lunch 76,30 kronor 2010. Det är en ökning med 1,80 från 2009.

I Stockholm kostar det i snitt 77,60 att äta lunch. Det är dyrast i landet. Lund och Uppsala är näst och tredje dyrast.

Enligt Gastrogates undersökning

är Malmö den billigaste lunchstaden. Där får man betala 72,30 kronor för en lunch på stan.

Men enligt AT:s undersökning är Avesta faktiskt billigare än Malmö. Här kostar en lunch i snitt 70,50 kronor.

Ännu billigare blir det om man räknar snittet på kommunens pizzerior och gatukök. Snittet för dem ligger på 64 kronor för en lunch.

Räknar man däremot övriga restaurangers lunchpris hamnar snittet på 77 kronor.

Mer läsning

Annons