Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta har Dalarnas näst dyraste elnät

Bara Vansbro har dyrare elnät i Dalarna. En av anledningarna är, enligt Avestas nätleverantör Vattenfall, att kraven på elnät skärpts de senaste åren.

Annons

Årets Nils Holgersson-rapport som kom i maj visar prisskillnader för kommuners elnätsavgifter. I Avesta ligger priset på 73,5 öre per kilowatt-timme, hos kommunens nätleverantör Vattenfall. Även 2011 och 2010 knep Avesta andraplatsen i Dalarnas liga för höga elnätsavgifter.

– Kunder och samhället ställer skarpare krav på elnätet än för 10-15 år sedan. Till exempel bättre leveranskvalitet och större elkraftsbehov, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Då leverantörerna av elnät varierar mellan kommunerna skiljer sig också elnätspriset åt. Kunderna i en kommun har oftast flera alternativ bland elbolag men inte för elnät.

– Det är ett problem då elnätsavgiften stigit kraftigt de senaste åren, säger Nils Holgerssongruppens ordförande Per Holm i ett pressmeddelande.

Förut kunde företagen själva sätta sina nätpriser. Men från och med i år är det Energimarknadsinspektionen, EI, som bestämmer elnätspriserna. EI sätter en intäktsram inom vilken bolagen måste lägga sitt slutliga elnätspris.

Saker som vägs in är bolagets planerade investeringar och underhåll de kommande åren.

I Avesta kommun ska Vattenfall lägga 19 miljoner kronor under 2012-2013 på arbeten i Fors, Näs, Valla och Karlbo. De andra projekteras, men i Fors är upphandlingen klar.

– Nya ledningar ska dit, med kraftigt hölje, för att minska risken för skador eller avbrott, om ett träd faller på ledningen, säger Mikael Björnér.

Annons