Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta halkar ned på rankning

Sedan förra året har kommunen tappat nästan 50 placeringar
på tidskriften Fokus årliga kommunrankning.

Annons

Avesta kommun halkar efter. Det visar en undersökning som magasinet Fokus har gjort. På ett år har de tappat nästan 50 platser.

– Självklart kommer vi att kika på det här. Det är del i allt, säger Susanne Berger, S, vice ordförande i Kommunstyrelsen.

I slutet av förra veckan publicerade samhällsmagasinet Fokus sin årliga ranking av vilka kommuner som det är bäst att bo i. Tidningen har sammanställt sammanlagt 44 olika variabler för att få fram en total rankning och olika underkategorier som hur det är att bo i landets kommuner för unga, äldre och familjer.

Avesta placerar sig på plats 247 av sammanlagt 290.

Susanne Berger har tagit del av sammanställningen, men hon erkänner samtidigt att hon skulle vilja ha mer tid att sätta sig in i den.

– Den är inte helt enkel. Det skulle ta ett par dagar att gå igenom den helt och hållet, säger hon.

Kommunen jobbar ständigt med att bli bättre och mer attraktiv att bo i, och även om de inte är helt insatta i just Fokus rankning försöker de hålla koll på i vilka områden de ligger efter och måste förbättras i.

– Vi jobbar mycket enligt SKL:s Kommunens kvalitet i korthet och så gör vi en egen medborgarenkät som kommer i juni, säger Susanne Berger.

Kommunledningen, med Lars Isacsson, S, i spetsen, pratar i dag mycket om vikten av att vända utflyttningstrenden och få folk att stanna kvar och att få människor att flytta hit. Avesta kommuns placering på rankningen ger ingen bra reklam för ledningens jobba att få folk att bosätta sig här.

– Utifrån den aspekten (rankningen) behöver vi verkligen vända på trenden, säger Susanne Berger.

Hon drar en parallell till Lomma kommun, rankningens etta, som under de senaste åren har haft en stor inflyttning. Inflyttning är nyckeln.

– Vi jobbar mycket med jobbtillfällen för att folk ska kunna bo kvar och flytta hit. Och det måste finnas bostäder som passar alla.

– Vi bedriver alltid ett medvetet arbete att förbättra oss. Inför nästa år har vi lagt mer pengar på omsorgen och den yttre skötseln. Där pengarna behövs mest just nu, säger Susanne Berger.

Hon tror att Avesta har många bra förutsättningar för att konkurrera med Sveriges kommuner.

– Avesta ligger bra till rent fysiskt och är nära till flera storstäder. Vi har bra och stora företag och en otroligt vacker natur. Men det finns samtidigt saker att jobba med.

Mer läsning

Annons