Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta får höjd energiskatt första januari

Om en vecka höjs energiskatten med 0,7 öre per kilowattimme. De fyra nordligaste kommunerna i Dalarna får en något lägre höjning med 0,5 öre per kWh. Samtidigt visar en ranking från Greenpeace att allt fler elbolag går över till att bara sälja förnybar el, och bäst i Dalarna är Borlänge Energi.  Dala Kraft däremot hamnar långt ner på listan.

Annons
Julgransbelysningen blir dyrare om en vecka när energiskatten höjs. Samtidigt kan den som vill byta till förnybar el teckna bra avtal och därmed sänka sitt elpris nu när vädret är milt. Juldagens spotpris ligger under 20 öre per kWh.

I dag finns 35 elbolag i Sverige som säljer enbart förnybar el. Det är en ökning med sju sedan förra rankingen 2009.

I Dalarna ligger Borlänge Energi i klar ledning, eftersom deras elförsäljning till 100 procent är förnybar.

Bland övriga toppande elbolag i regionen syns Sala-Heby Energi AB och Gävle Energi.

Dala Kraft däremot visar sämre siffror. Bara 44 procent av deras el är förnybar, vilket är en minskning jämfört med 2009.

– Vi har valt att låta våra kunder välja om de vill ha miljöel, och siffran speglar vad de väljer, säger Björn Rinstad, marknads- och försäljningschef på Dala Kraft.

–Miljöel är ett knappt öre dyrare. Det blir för dyrt för oss att bara tillhandahålla miljöel.

– Samtidigt är vi väldigt engagerade i vindkraft och delägare i bolag som bygger vindkraftverk.

–Vi köper också solkraft från brandstationen i Falun och vattenkraft från mindre producenter.

Elbolaget i Ludvika, Smedjebacken och Fagersta, Västerbergslagens Elförsäljning AB, ökar andelen förnybar el till 68,9 procent.

Dålig utveckling visar Vattenfall, som levererar all el i Avesta, förutom till de kunder som valt ett annat elbolag.

Bara hälften, 50,7 procent, av Vattenfalls el är förnybar, och det är en minskning från 2009.

Det är fritt för varje elkonsument i landet att välja grön el. Den produceras inte av olja, kol eller kärnkraft, bara förnybara källor som vatten, biobränsle, vind och solkraft.

Greenpeace undersökning visar att de bolag som köper el från nordiska börsen Nordpool har fått det svårare att få förnybar el.

Tidigare hade Nordpool 59,9 procent förnybart i sin elmix. I dag är andelen 25,3 procent. Eftersom allt fler elbolag köper ursprungsmärkt förnybar el direkt från källan blir Nordpool sämre i förhållande till dessa.

Det är inte längre någon skillnad i pris på förnybar eller eller icke-förnybar el. Beroende på vilket elbolag man väljer kan man hitta grön el till ett lägre pris än el från olja, kol och kärnkraft.

Det är naturligtvis bra för både klimatet och elkunderna. Men regeringen har samtidigt fattat beslut om att höja energiskatten från 1 januari 2012.

Elkunder i norra Sverige får betala 0,5 öre mer per kWh, vilket blir totalt 24 öre inklusive moms. Till norra Sverige räknas även de nordligaste kommunerna i Dalarna: Malung, Mora, Orsa och Älvdalen.

Övriga kommuner i Dalarna får en höjning med 0,7 öre per kWh. För Avestas del betyder det att energiskatten blir 36,25 öre inklusive moms efter årsskiftet.

Annons