Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Australiensisk fond tar över värmeverk

Fortum Värme Alfa AB, som äger fjärrvärmeverket i Källhagen, har sålts för två miljarder kronor. Den nya ägaren är Macquarie Funds.

Annons
I australienska händer.  Fjärrvärmeverket i Källhagen, en gång ägt av AB Avesta Energi, kommunens eget energibolag, ägs snart av ett fondbolag på andra sidan jordklotet.

Köpeavtalet undertecknades i söndags och ska nu godkännas av Konkurrensverket innan det träder i kraft. Överlåtelsen av aktierna sker i början av nästa år.

Macquarie Funds (uttalas Mack-kåri) är ett australiensiskt fondbolag som äger infrastruktur och kraftproduktion i flera länder.

Bland annat äger de Arlanda Express och vattenverket i London, Thames Water.

–De är väldigt internationella och har investerat i både sol, vind, vatten, fjärrkyla och nu också fjärrvärme, säger Per Persson, VD i Fortum Värme Alfa.

–Jag tror att det är en mycket bra ägare. De har största intresse av att värdet på Fortum Värme Alfa bibehålls.

–Vår huvudstrategi för framtiden är att fortsätta med industriell samverkan. Det handlar om effektivare energianvändning, ta till vara på spillvärme och ha energiutbyte med både Outokumpu och Hedins såg.

–Det finns även intresse för samverkan med Stora Enso, säger Per Persson.

Vad betyder affären för Avestas del?– Avesta kommer att vara väldigt viktig nu när det inte kommer att tillhöra ett dotterbolag till Fortum längre.

–Avesta är viktig för Fortum Värme Alfa, det är en av våra största verksamheter, och möjligheterna att fortsätta utveckla samarbetet med industrin ökar när det blir ett fristående bolag.

Vad kommer det nya bolaget att heta?– Jag tror att det ska bli ett svenskt namn, men Fortum försvinner naturligtvis från namnet.

Knappt 90 personer är anställda inom Fortum Värme Alfa, som har anläggningar i Mellansverige, från Säffle till Nynäshamn, Hudiksvall och Torsby. De kommer att jobba kvar.

–Vi håller på att rekrytera en handfull nya personer, säger Per Persson.

Innan affären är i hamn ska även Stockholms stad fatta ett politiskt beslut att godkänna försäljningen.

Fortum Värme Alfa är ett dotterbolag till Fortum Värme, där Stockholm stad är delägare.

Mer läsning

Annons