Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne var kliniskt död i 20 minuter

Den åttonde maj 2007 är ett datum som Arne Lindquist minns väl. Det var dagen han dog och återuppstod.

Annons
Hjärtstartare. Arne Lindquist, Inger Ljungman ordförande Grytnäs PRO och Rolf Eriksson vice ordförande tittar på föreningens hjärtstartare. På flera ställen i kommunen och på offentliga platser finns det hjärtstartare i fall att de skulle behövas. ”De är otroligt lätta att använda, du kan inte göra fel” säger Inger Ljungman.

Publiken i Skogsbo matsal jublade och applåderade för fullt, för att sedan inom loppet av en sekund ersattas med tystnad.

Minuten innan hade Arne Lindquist i kvinnokläder framfört Mitt hjärtas telefon. I frugans högklackade skor, med läppstift, peruk och ögonskugga gick han av scenen till applåderna.

– Jag var en riktig ärta den kvällen, säger Arne.

När han skulle lämna över mikrofonen till Rolf Eriksson, då märkte de att något var fel.

– Arne slog emot min nyopererade axel två gånger. Jag sa ”Nej, Arne inte den axeln” så tog han ett steg bakåt och slog till den igen innan han föll ihop på golvet, berättar Rolf Eriksson.

Därefter ropade han snabbt ut om det fanns någon sjukvårdskunnig på platsen.

Ulla Svärdby och Inger Ljungman tvekade inte, de reste sig och gick fram och påbörjade hjärt- och lungräddning, HRL, på Arne.

– Och det är därför du sitter här i dag, Arne, säger Inger och tittar på honom.

Som tur var hade en kille i husbandet, precis samma dag gått klart sin kurs i HRL.

– I och med att vi var så många så kunde vi turas om. Vi arbetade hela tiden med honom vilket gjorde att blodet kom upp i huvudet, säger Inger.

Men trots deras arbete kom det ingen reaktion från Arne. Kliniskt sett var han död. Inte ens ambulanspersonalen fick liv i honom med sin defibrillator.

– Men vad som hände sen, vet Gud allena, säger Arne.

I runt 20 minuter stod hans hjärta stilla innan det helt plötsligt började slå igen. Trots detta klarade sig Arne helt utan hjärnskador. Han fördes upp till Falu lasarett. Där blev han kvar i en hel vecka.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons