Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu fler fall av vinterkräksjukan

Antalet drabbade av vinterkräksjukan ökar drastiskt i kommunen. Vad som spridit smittan från kaféet är ännu oklart.

Annons
Epidemi. Vinterkräksjukan sprids nu i rask takt i kommunen. Vad som orsakat virusutbrottet på Konditori Stinsen är ännu oklart.

Så många som 93 personer hade på onsdagen hört av sig till V-Dala miljö- och byggförvaltning. Samtliga hade ätit en baguett eller smörgåstårta från Konditori Stinsen i Krylbo. Och nu har även antalet sekundär fall ökat.

Peter Östlund, livsmedelsinspektör

på V-Dala miljö- och byggförvaltning var på onsdagen nedringd.

– Just nu är vi två som tar emot samtal. Det är många som ringer in och rapporterar. Just nu (onsdag eftermiddag) är det 93 personer som har hört av sig. Jag tror att vi är uppe i hundra ganska snart. Det är flera stora sällskap som ätit av smörgåstårta där alla inte rapporterat att de insjuknat än, säger Peter Östlund.

Och nu har även fall av sekundärfall börjat sprida sig i kommunen.

– Det är folk som blivit sjuka av maten som smittat sin familj.

Har ni identifierat vad som orsakade utbrottet av viruset ännu?

– Nej, vi har flera spår som vi utreder för tillfället. Vi vill ha in rapporter från alla drabbade, säger Peter Östlund.

Bland annat utreder man huruvida det är en som arbetat på kaféet som spridit smittan, först nästa vecka kommer svaret på det prov som den anställde har lämnat på sjukshuset, man utreder även om det är en viss typ av livsmedel som burit på viruset.

– Det finns många trådar att dra i. Vi är lite tveksamma var det kommit ifrån. Men det luktar virus på lång väg, och inte bakterier.

Vet man hur många som kan ha drabbats?

– Det är ungefär 500 baguetter och 200 bitar smörgåstårta som har sålts. Personer som har ätit bakelser har inte drabbats. Det blir problem när man inte tillagar maten, om man hettar upp den så dör viruset, det gör det inte med kall mat, säger Peter Östlund.

Han har jobbat som livsmedelsinspektör i fem år. Det här är ett av de största virusutbrotten under hans tid.

Det andra var när en kaféägare hade ett blöjbarn i samma lokaler som maten tillagades och över hundra personer blev matförgiftade. Det kaféet stängde kort efter händelsen och personen dömdes till dagsböter.

På Avesta lasarett har de

ännu inte fått in någon som sökt vård för vinterkräksjukan.

– Vi har inte märkt av det än. Men vi är förberedda varje år vid den här tiden, ofta brukar vinterkräksjukan utbryta i början på november, säger Marie-Louise Albertsson, verksamhetschef på medicin och geriatrik på Avesta lasarett.

Kaféet ifråga har i början av veckan sanerat lokalerna och öppnade igen under onsdagen. De stängde frivilligt kaféet efter att hälsovårdsenheten meddelat om att virusutbrottet.  

Mer läsning

Annons