Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmärkning eller ej delade landstingsfullmäktige

Frågan är hur många hundra miljoner i underskott som ska till innan landstingsstyrelsen ska få en anmärkning.

Annons

Förra året blev underskottet för hälso- och sjukvården 222 miljoner kronor. Resultatet för landstinget blev ”bara” minus 94 miljoner kronor eftersom ett underskott på 115 miljoner redan fanns i budgeten.

För det resultatet – för övrigt sämst av alla landsting förra året – fick landstingsstyrelsen ingen anmärkning när landstingsfullmäktige sammanträdde häromdagen.

Landstinget hade onekligen behövt spara 2010 eftersom det sammanlagda underskottet nu är 900 miljoner kronor.

En lång debatt vidtog eftersom två revisonsberättelser hade lämnats sin. Efter drygt fyra timmar kom avgörandet:  42 ledamöter röstade för att ingen anmärkning skulle ges, medan 40 ledamöter röstade för en anmärkning medan en ledamot var frånvarande.

Redan vid 2009 års bokslut fanns två revisionsberättelser. Den ena anmärkte på samma sak som nu – den dåliga ekonomistyrningen. Även då fanns krav på att landstingsstyrelsen skulle få en anmärkning. Men det röstades ned.

Alliansens ledamöter i landstingsstyrelsen hade tillstyrkt att en anmärkning skulle ges till den för 2010. Det fick Elin Norén, S, att kräva att alliansens ledamöter skulle avgå.

Ska inte avgångskrav ställas först när en styrelse inte beviljas ansvarsfrihet? – Landstingsstyrelsens ledamöter i oppositionen har erkänt att de inte fungerade och därför borde de ta en funderare om de ska fortsätta med sina uppdrag, sa Elin Norén.

Majoriteten är väl rimligen ytterst ansvarig, borde inte samma krav ställas till den?– Nej, de har gett en trovärdig förklaring till att de inte hade uppfattat underskottet. Nu har de vidtagit en mängd sparåtgärder och då är det inte aktuellt.

Marina Ander, KD, löpte linan ut. Hon föreslog att landstingsstyrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

– Så länge som ledningen inte presenterat en hållbar förklaring enligt revisorernas krav anser jag att väljarna lurats när de presenterats ett förskönat periodresultat för 2010. Detta är anmärkningsvärt i en demokrati.

Mer läsning

Annons