Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angelica Ström har fastnat för älgjakten

Jägare är allt som oftast män, men det finns undantag. Angelica
Ström hoppas att det i framtiden blir fler kvinnor som provar på jakt.

Annons
Välkända marker. Bara ett stenkast från familjen Ströms gård syns spår av jakt. I ett jakttorn på marken satt Angelica Ström förra året och passade på älg. Då fick hon inte chansen att fälla något djur. I år hoppas hon på att hennes första älgen ska skjutas.

På måndag startar älgjakten i södra Sverige. En av dem som kommer att hänga på sig geväret och packa matsäcken är Angelica Ström från Kårbo. Och i år är hon inte den enda kvinnan in jaktlaget.

På en gård i Kårbo, mellan Grytnäs och Fors, bor Angelica Ström tillsammans med maken Bengt och två barn. Där har de bland annat fyra hästar.

Bortom hästarnas hage syns ett jakttorn som vakar över en äng och ett skogsbryn. Om några dagar kommer kanske någon att sitta i det och spana efter älg.

– Jag satt här förra året, men då såg jag bara två älgar som jag inte fick skjuta, säger Angelica Ström när hon går förbi tornet.

Hon tog sin jaktlicens 2006 och har jagat aktivt sedan dess.

– Vi brukar jaga både hare, rådjur och älg. Och vi har sett spår av vildsvin här uppe i skogen.

Valet att bli jägare

är hon glad över att hon gjorde.

– Jag tycker jättemycket om djur och att vara i naturen. Det är helt fantastiskt. Och så är det väldigt gott med älgkött.

Angelica Ström var länge ensam kvinna i sitt jaktlag, men i år får hon sällskap av sin granne. Till en början tyckte hon att det var lite konstigt att vara själv bland alla män.

– När man kommer som tjej till ett jaktlag, där det bara är män, kan man i början känna sig som en utomjording. Jag gjorde det. Men jag blev bemött väldigt bra. Nu känns det otroligt bra.

Angelicas man, Bengt Ström

, som jagar i samma jaktlag som henne, ser gärna att det blir fler kvinnor som börjar jaga.

– Oh, ja! Jag ser helst att det är 50-50. Det är bara positivt, och det skulle bli något helt annat, säger han och fortsätter:

– Man både ser och märker på de gamla gubbarna i jaktlaget. De har ju börjat prata med dig på skjutbanan. Nu tycker de att det är kul, men det har dröjt lite.

Inne i familjens kök berättar Angelica att hon hoppas att fler kvinnor ska våga att börja jaga.

– Det kanske blir lättare när de ser att det redan är några kvinnor som gör det. Jakten har stärkt mig som person, för nu vet jag att jag faktiskt klarar av det.

Naturupplevelse. För Angelica Ström handlar älgjakten mycket om att komma ut i naturen. Älgköttet är bara en bonus.

Mer läsning

Annons