Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrade planer för försenat bygge

Bygget av kvarteret Örnen har tagit flera vändor. Inflytten för både Folktandvården och hyresgästerna är försenad. Nu är det osäkert om tillräckligt intresse finns för de kooperativt ägda lägenheterna.

Annons

Det har varit en del ändrade beslut kring Kvarteret Örnen på Köpmangatan. Fastigheten var i ett tidigt skede föreslaget att bestå av andelslägenheter, men lägenheterna bedömdes bli för dyra och förslaget slopades. Speciellt anpassade lägenheter för äldre, trygghetsboende, har även varit ett förslag som senare kasserats.

Det senaste förslaget för lägenheternas upplåtelseform är det nya boendekonceptet ”kooperativt ägda lägenheter”. Men ännu är det osäkert hur många av lägenheterna som faktiskt kommer att vara kooperativt ägda.

Fastighetsbolaget Gamla Byn utreder just nu intresset för boendeformen.

– Vi utreder just nu den frågan, men det kommer att finnas möjlighet till vanliga hyreskontrakt, säger Johan Stråhle som är projektchef.

Intresset för lägenheterna uppger han vara stort. Antalet som anmält sig via Gamla Byns hemsida är långt fler än de 25 lägenheter som byggs.

Sedan återstår det att se vilka som kommer välja kooperativt ägda lägenheter.

Johan Stråhle tror att det är främst äldre par och barnfamiljer som kan tänkas välja den nya boendeformen.

På grund av strejk bland rörmokarna har planeringen blivit försenad, och inflytt för lägenheterna blir först efter årsskiftet.

I höst Folktandvårdens mottagningar in i fastighetens bottenplan. De nuvarande mottagningarna i Skogsbo, Avesta och på lasarettet slås ihop i den nya byggnaden. Öppettiderna kommer utökas till tolv timmar per dag: från klockan till 7.00 till 19.00.

De nuvarande mottagningarna har tillsammans tjugo behandlingsrum. Den nya konstellationen får åtta rum färre, men verksamhetschefen Roger Lindberg menar att de kommer att användas flitigare tack vare skiftgången.

I dagsläget är det ungefär 15 000 listade patienter på de tre mottagningarna.

Roger Lindberg är dock överytgad om att den nya mottagningen kommer att hantera ihopslagningen bra. Varken större eller mindre personalstyrka kommer att behövas. Han är säker på att ihopslagningen bara innebär förbättringar för verksamheten.

– Projektet är unikt då det i Sverige inte finns någon klinik som är byggt för skiftformen. Istället har andra kliniker försökt att anpassa det i efterhand.

I början av november kommer den nya mottagningen börja ta emot patienter. Exakt inflytt i bostäderna är forfarande inte bestämd.

Annons