Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt tillbud närmobilkran skenade

Fem personer i stålverket i stor fara när mobilkran backade – utan förare.

Annons

Den 29 november i fjol skenade en mobilkran i stålverket hos Outokumpu och flera personer utsattes för stor fara.

Mobilkranen ägs av järnverket och ett utomstående företag, och föraren av kranen var anställd hos nämnda företag.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det bland annat brast i underhållet av kranen, och verket vill nu ha information om vilka åtgärder som gjorts efter olyckstillbudet.

Natten innan tillbudet hade mobilkranen stått utomhus och var mycket svårstartat. Bromssystemet var fruset och för att få parkeringsbromsen att släppa användes tryckluft som fylldes direkt i kranens trycklufttankar.

Efter avslutat arbete

i stålverket var fortfarande tryckluftsystemet till bromsarna fruset. Handgasen ställdes in med påslagen motor och kranen lämnades med backväxeln i.

När frysningen efter en stund släppte ökade motorns varvtal och mobilkranen for baklänges utan förare mot en saxlift med två man i korgen. Dessutom fanns det tre man på golvet.

Arbetsmiljöverket konstaterar att dessa personer utsattes för stor fara.

Strax före kollisionen med saxliften slog ett hjul på mobilkranen i ett stopp till en räls och ändrade riktning. Kranen stannade inte förrän den kolliderade med en stålpelare och en betongpelare.

På betongpelaren gick flera ledningar och bland annat kom gasolgas ut i lokalen.

Kranföraren gick under mentorskap av en erfaren kranförare, och Arbetsmiljöverket påpekar bland annat att det inte fanns dokument som visar förarens kunskaper.

Företaget ska nu se till att förarna får instruktioner och information när det gäller hanteringen av mobilkranen.

Vidare kräver verket att

företaget ska åtgärda brister på spritpumpen som inte fungerade, och att tömning av kondensvatten ur trycklufttankarna ska göras minst två gånger om dagen när kranen används.

Företaget ska också laga den trasiga arbetsbromsen.

Efter tillbudet har det gjorts en ny besiktning av både kran och fordonsdel på mobilkranen, och Arbetsmiljöverket vill ha en kopia på intyget från den besiktningen.

Före den 15 mars vill verket ha information om vad företaget gjort med anledning av bristerna, och de krav verket ställer. I svaret vill verket särskilt ha beskrivet:

Mer läsning

Annons