Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler söker hjälp mot missbruk i Avesta

Utbetalda socialbidrag har aldrig varit så många. Placeringar av vuxna med missbruksproblem har även de blivit fler.

Annons
Avesta saknar i dag hem för vård och boende för personer med missbruksproblem.

När omsorgsstyrelsen i veckan tog upp det ekonomiska läget, var det inte ett alltför glädjande resultat som presenterades.

Socialtjänstens underskott hittills i år ligger på minus 1 367 000 kronor.

Det är utbetalningarna av försörjningsstöd och placeringskostnaderna för vuxna med missbruk har som har stigit i höjden.

Allt fler försörjningsstöd betalas ut samtidigt som vårddygnen på hemmen för vård och boende (HVB) har ökat stort. Antalet vårddygn för personer över 18 år har mer än fördubblats sedan förra året.

Till och med juli i år hade 1 622 placeringar av personer över 18 år gjorts i Avesta. Året innan hade bara 709 placeringar gjorts under samma period.

Samtidigt blir fler barn och ungdomar som tas om hand i länet, och i Avesta ser utvecklingen liknande ut. Det handlar om barn och unga som tas om hand med stöd av Socialtjänstlagen och Lagen om vård av unga.

Problematiska förhållanden i hemmet är då det som oftast ligger bakom omhändertagandena.

Antalet barn och unga som togs om hand förra året var 35 till antalet i Avesta. År 2009 var det 28 barn och ungdomar.

Jan-Åke Andersson (S), vice ordförande i omsorgsstyrelsen menar att de ökade placeringsdygnen för vuxna och de många försörjningsstöden är oroande. Och han ser en koppling mellan de ökade placeringarna och arbetsmarknadspolitiken. Att många fler får försörjningsstöd menar han även är ett resultat av det.

– De sociala problemen blir ju inte mindre av den arbetsmarknadspolitik som bedrivs. Den nationella politiken räcker inte till helt enkelt.

Jan Åke Andersson säger att han tror att situationen för personer med försörjningsstöd och de som befinner sig i missbruk, kan förebyggas med minskad arbetslöshet. Framtidstro, är något som han menar är viktigt att förmedla till Avestaborna. Nya jobb och att locka hit företag är en huvudsaklig del av arbetet.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons