Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler hushåll köper husarbeten

Sedan förra året har fler hushåll i Avesta använt sig av rut och rot-arbeten. Skatteverket har betalat cirka tre miljoner mer till Avestaföretagen än året innan.

Annons

Sedan 2009 kan privatpersoner köpa hushållsarbeten och reparationer till lägre pris genom skattereduktioner genom så kallade rut- och rot-avdrag. Skattereduktionen gäller alltså för företag som utför tjänster för privatpersoner och tillämpas på arbetskostnaderna.

Rut är namnet för hushållsarbeten så som städning och barnpassning medan rot är namnet för reparationer och byggnadsarbeten.

I Sverige har antalet hushåll som köper tjänsterna ökat stort sedan förra året. Störst är ökningen för hushållsnära tjänster.

55 000 fler personer köpte hushållsnära tjänster första halvåret 2012. Det är en ökning på tjugotvå procent. Den nationella ökningen av rot-arbeten är sju procent. Enligt Skatteverket är en tredjedel av köparna av rut-tjänster över 65 år.

även i Avesta har antalet köpare av tjänsterna ökat sedan förra året. För både rut och rot var antalet köpare 1 749 i antalet.

Förra årets antal för samma period var 1 574 köpare. Samtidigt har utbetald skattereduktion till företagen ökat stort i Avesta.

Förra året, under perioden januari till juni, betalades 11 975 157 kronor ut av Skatteverket till Avestas företag. I år har 14 934 912 kronor betalats ut. Det vill säga en ökning på över tre miljoner kronor.

Antal företag som utför hushållsnära tjänster har dock inte ökat sedan förra året utan ligger på samma antal.

Avestaföretag som utför rot-arbeten har samtidigt blivit färre.

Mer läsning

Annons