Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Alla faktorer går i fel riktning”

Bensinpriset har nått rekordhöjder. Ulf Svahn, vd, på Svenska Petroleum biodrivmedel institutet tror att vi får räkna med höga priser.

Annons
Ändrar inte körsätt. ”Det är svårt att minska körningen när man bor på landet, så jag tror inte att vi kan ändra så mycket på grund av det höga literpriset. Hade vi bott närmare då hade vi kunnat cykla mer.” säger Carolina Larsson, som bor i Sör Nävde.

Tre faktorer ligger till grund för det höga bensinpriset just nu.

– Vi har aldrig varit över 15 kronor litern, nu närmar vi oss 16 kronor. Det finns inget tak, vi får se hur långt det går, säger Ulf Svahn, vd på Svenska petroleum och biodrivmedel institutet (SPBI).

Men samtidigt är han optimistisk.

– Jag tror att vi har sett det värsta, om fler raffinaderier kommer i gång kan nog priserna sjunka igen, säger Ulf Svahn.

Anledningen till det höga priset beror på tre faktorer. Grunden är det höga råoljepriset som ligger på 125 dollar/fat. Anledningen är oroligheten i länder där man utvinner mycket olja så som Iran, Syrien, Libyen och Sudan. Det är basen. Därtill är det problem inom raffinaderierna.

– Ett europeiskt bolag har gått i konkurs på grund av dålig lönsamhet, det har medför att de har stängt fem raffinaderier. Även i USA har två raffinaderier slagit igen och ett tredje är på väg att stängas. De som är i bruk får svårare att möta efterfrågan samtidigt som de just nu dessutom genomför ett underhåll.

Till råga på allt närmar vi oss den säsong där vi kör allra mest.

– Priset ökar alltid på drivmedel när vi närmar oss vår och sommar. Just nu går alla faktorer i fel riktning.

Hur högt kan priset komma att bli?

– Det finns inget tak, men jag tror att vi har sett det värsta. Men om raffinaderierna inte kommer tillbaka då för vi räkna med höga priser framöver.

Tror du att det här kommer att påverka svenskarnas bilkörning?

– Högre drivmedelskostnader brukar inte medföra några förändringar i körandet. Men kanske är det här den gången trenden bryts. Det svenskarna gör är att köpa snålare bilar och att byta bränsle.

– Om vi ser till hur stor andel bensin tar av vår inkomst har den även minskat på grund av vårt välstånd.

Byter bil. ”Om priset höjs ett par kronor till då får jag börja fundera på att byta till en miljövänligare bil. Jag kan inte åka kollektivtrafik till jobbet.” säger Mats Wahlén, som bilpendlar 15 mil om dagen.

Så kör du bensinsnålt

Om alla körde miljövänligt och energisnålt kan man spara 15 procent på utsläppen.

En normalfamilj kan spara upp till 3 000 kronor per år genom att köra bensinsnålt enligt Motormännens uträkning.

Så kör du snålt:

Källa: Motormännen och Sveriges Trafikskolors Riksförbund

Annons