Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutpatienter över länsgräns dubbleras

De första fem månaderna har antalet akut sjuka patienter
från Västmanland flerdubblerats jämfört med förra året.

Annons

Patienterna från Västmanland var betydligt fler de första fem månaderna i år jämfört samma tid med förra året. Fler patienter hänvisas till Avestaakuten.

Avdelningschef Monica Brahn förklarar det med att Västmanlands sjukvårdsrådgivning hänvisar medicinpatienter till akuten i Avesta.

Bara i maj i år kom

närapå lika många medicinpatienter som under januari-maj förra året. Det kan bero på att patienter började sändas till Avestaakuten norra delarna av Sala kommun i maj månad.

Medicinpatienter är oftast akut sjuka i hjärta och kärl. De kan också ha infektionssjukdomar exempelvis sepsis (blodförgiftning) men det är sällsynt, påpekar Monica Brahn.

Tre gånger fler patienter har lagts in på medicinkliniken till och med maj i år jämfört samma med förra året.

Så många som 788 patienter kom till akutläkarjouren till och med maj i år mot 246 patienter samma tid förra året.

Andelen patienter är fortfarande jämförelsevis liten från norra Västmanland. Prognosen är att sammanlagt 19  500 patienter tas emot vid akutmottagningen i år.

Ökningen av antalet patienter motsvaras inte av större resurser, tvärtom som AT rapporterat.

Bemanningen skärs ned vilket innebär schemalagd tjänstgöring varannan helg för akutens personal. Den ordningen införs nu på måndag och kommer att fortsätta även under hösten. Medicinavdelningen övergår också till schematjänstgöring varannan helg.

Motsvarande nedskärning införs ju också här. Det beror på den fyraprocentiga sparpaketet som togs i landstingets i maj.

Som AT tidigare rapporterat utreds ytterligare nedskärningar på medicinavdelningen, akuten och geriatriken på Avesta lasarett. Den utredningen ska presenteras i september.

Akuten i Avesta har både en medicinläkarjour och akutläkarjour kombinerad dygnet med narkosläkarjour och narkosläkarberedskap dygnet runt.

Narkosläkarjouren gjorde 2010 438 ingripanden alltifrån återupplivningsförsök, till intubationer (invasivt andningsunderstöd).

Mer läsning

Annons