Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktionsgrupp vill stoppa vargjakten

Det pågår en utrotning av ett utrotningshotat djur. Måste vi gå ut och ta kulorna för vargen? säger Vargquinnorna, en nybildad aktionsgrupp.

Annons
En del av vår fauna. ”Vi försöker få alla att uppmärksamma vargfrågan och vad som sker i det tysta. Vargen är viktig för att det ska råda balans i naturen”, säger Kristina Hallin, här på vargmöte med alfahannen i Kolmården.

– Flera av oss har blivit hotade, men vi tänker inte låta oss skrämmas till tystnad, säger Kristina Hallin, en av medlemmarna i Avesta.

Vargquinnor finns i Mellansverige, bland annat Dalarna. Flera av kvinnorna är med i föreningen Nordulv, som JO-anmält Naturvårdsverket för hur man agerat kring licensjakten på varg.

Vargstammen i Sverige har inte uppnått gynnsam bevarandestatus enligt det krav som riksdagen satt upp, menar de.

Färre kullar har fötts, inaveln är stor och många dör i illegal jakt.

Vargen är ett fridlyst och utrotningshotat djur. Naturvårdsverkets beslut att tillåta licensjakt har kraftigt försämrat vargstammens möjligheter att överleva, säger föreningen.

Nordulv vill att JO granskar myndigheten för att se om de bryter mot art- och habitatdirektivet och försummar sitt uppdrag att säkra vargens framtid genetiskt.

Vargquinnor bildades i frustration

över att Naturvårdsverket använder felaktiva siffror när man talar om vargstammens storlek. Siffror som ligger till grund för den kommande licensjakten, som myndigheten fattar beslut om nu på fredag 17 december.

Naturvårdsverket har nämligen även räknat in kända döda vargar. I själva verket var inte vargstammen i Sverige större än 140-169 djur sista februari 2010, visar rapporten Ulv i Skandinavia.

Den är gjord av högskolan i Hedmark i Norge, Viltskadecenter och Grimsö forskningsstation, Rovdata i Norge samt finska vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

– Här ser man tydligt att det inte finns underlag för en till licensjakt, säger Kristina Hallin.

Hon och en till kvinna

i gruppen har granskat siffror om vargstammen från myndigheter och forskare. De har också har studerat polisrapporter om tjuvjakt och tagit reda på vilka som sitter på beslutsfattande nivå.

– Jägare finns i hela samhällsapparaten, från viltförvaltningsdelegationer till länsstyrelser och ända upp till Naturvårdsverket. Deras åsikter slår igenom i alla beslut, säger hon.

Vargquinnor vill fokusera på hur utsatt vargstammen är och berätta vad som sker i det tysta. De har vänt sig både till EU-kommissionen och Naturvårdsverket.

– Det pågår en medveten strategi att utrota vargen, säger Kristina Hallin.

– Hur kan man annars tillåta hobbyjakt på ett fridlyst djur? När man vet att hälften av alla vargar som dör är tjuvskjutna.

–Vargstammen är under 210 individer, vilket riksdagen satt som gräns. Den är hårt inavlad och för liten för hobbyjakt.

Regeringens förslag att ersätta skjutna vargar med utplacerade vargungar från djurparker är orealistiskt, menar både Vargquinnor och de stora organisationerna Naturskyddsföreningen, WWF och Svenska Rovdjursföreningen.

Djurparksvalpar är sent födda och inte i fas med vilda vargar.

–Vill man att vargstammen ska växa ska man släppa in finska vargar med bra gener. Och inte tillåta jakt, säger Kristina Hallin.

I flera år bodde hon

i Siljanstrakten. Där blev hon medveten om att det finns en rörelse som arbetar för att utrota stora svenska rovdjur.

–Jag flyttade dit för att det var så vacker natur. Ganska snart upptäckte jag att allt inte stod rätt till, säger hon.

–Varghatet och björnhatet var enormt. Det var som att komma tillbaka till 1600-talet, så stark var hatkänslan.

– Jägarna styrde i kommunen. Personal från länsstyrelsen och djurskyddsinspektörer blev hotade, vanligt folk vågade inte säga emot, de var rädda. Det var skjut, gräv och tig som gällde.

– Det är ett stort samhällsproblem när det pågår en systematisk förföljelse av rovdjur och människor, säger Kristina Hallin, som till slut lämnade bygden och flyttade till Avesta.

BRÅ, Brottsförebyggande rådet, har flera gånger påpekat att den illegala jakten bedrivs av män vars syn på regler och lagar inte överensstämmer med övriga landets, och att grova trakasserier förekommer mot oliktänkande.

Tjuvjakten har dessutom ökat. Bara under första halvåret 2010 polisanmäldes 37 fall av illegal jakt på varg och andra stora svenska rovdjur, enligt Brå. Dalarna och Värmland toppar listan.

Vad tror du varghatet beror på?

– Det har gått i arv. För länge sedan sa kyrkan att vargen var djävulens hantlangare. Det har gått skrönor, barn har skrämts att tro att vargen är farlig. Jag vet en kvinna som hotades för att hon tog med sina barn ut på skogspromenad så att vargen kunde äta upp dem, säger Kristina Hallin.

Många svenskar vill gärna rädda utrotningshotade djur i Asien och Afrika. Vad ska man göra om man vill rädda vargar i Sverige?

– Gå med i en förening som arbetar för att bevara rovdjuren. Inte vara rädd för hot. Polisanmäla all tjuvjakt man hör och ser, samt skicka ett mejl eller brev till rikskriminalen så att ärendet inte läggs ner, säger Kristina Hallin.

Kan man gå med i Vargquinnor?

–Vi är ingen förening, vi är en aktionsgrupp. Den som är intresserad av att jobba aktivt hittar mycket på nätet.

Mer läsning

Annons