Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktion för akuten”smärtgräns nådd”

Effektiviseringarna är redan gjorda och smärtgränsen redan nådd på akutmottagningen i Avesta i och med vårens nedskärning på 1,7 tjänster.

Annons
Roy Uppgård, Marina Ander och Curt-Åke Larsson imponeras av akutens professionalitet. De varnar för ytterligare nedskärningar.

Den bedömningen gör de tre kristdemokraterna, Marina Ander, Curt-Åke Larsson och Roy Uppgård efter ett besök vid akutmottagningen i förra veckan.

– Vi är väldigt imponerade över det jobb de gör på akuten trots hotet om nedläggning. De är så engagerade och så professionella, säger Marina Ander, ledamot i landstingsfullmäktige.

Klart är att personal från och med i höst ska jobba varannan helg i och med nya scheman både på akuten och på medicinavdelningen.

– Det är frågan om det är hållbart i längden. Vi hörde i dag att det redan nu är svårt med nyrekryteringar, säger Marina Ander. Detta var resultat av sparpaket ett. Nu väntar nummer två för Avesta lasarett. Det är under utredning och läggs fram i september.

Utredningens mål är att ta bort ytterligare 4,6 tjänster på medicinavdelningen, två tjänster på geriatriken och knappt två tjänster på akuten.

–Det är vi helt emot, säger Marina Ander.

Det gäller även medicinavdelningen, fortsätter hon. Medicinjouren är direkt kopplad till akuten. Ska medicinjouren läggas ned, måste akutens jour upphöra.

Blir de här nedskärningarna dödsstöten för akuten?

– Det går inte att säga innan utredningen är klar, men vi inom vår lokalavdelning i Avesta vill ha ett stopp på nedskärningarna på Avesta lasarett. Den servicenivå som finns här är bra och effektiv. Den är ett föredöme och en förebild för landstinget. Den ska det inte sparas på så sätt att hela verksamheten hotas.

Här finns ett samarbete med Västmanland som köper akutvård för patienter från Fagersta och Norberg.

På gång är önskemål om att patienter från Sala ska få söka sig till akuten i Avesta

– En verksamhet som bär sig ska man inte skära i, säger hon.

Läs mer i måndagens AT.

Mer läsning

Annons