Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 år sedanKrylbosmällen

Om några veckor är det 70 år sedan som Krylbo sattes på kartan och skrevs in i andra världskrigets historia. Det är fortfarande oklart vad som orsakade explosionen.

Annons
Avesta Tidning 19 juli 1991, då 50 år sedan Krylbosmällen.

Det var klockan 05.10 den 19 juli 1941 som ett ammunitionståg exploderade vid Krylbo station. Tåget var tyskt och på väg mot Finland. Smällen var mycket kraftig och bangården i Krylbo förvandlades till ett eldhav.

Det uppstod en gigantisk tryckvåg som gjorde att fönsterrutor på husen invid bangården krossades och människor kastades handlöst mot marken.

– Smällen hördes ända bort till By och vi såg också den kraftiga röken därifrån, berättar Anna Jacobs, som tydligt minns den dramatiska händelsen. Ingen omkom i explosionen, men 24 personer skadades.

Enligt den polisutredning som gjordes berodde tågexplosionen på ett bromsfel på en en vagn, som ska ha orsakat gnistor och således en brand. Men det har också spekulerats i om det kan ha varit sabotage som låg bakom förstörandet av den tyska vapenfrakten.

I och med Krylbosmällens 70-årsdag hävs sekretessen av allt hemligstämplat materiel kring händelsen och kanske får vi då reda på vad som egentligen låg bakom smällen.

Mer läsning

Annons