Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5000 utan internet i flera timmar

Över 5 000 människor var under fredagen utan internet och telefoni i över sex timmar. Anledningen var en timme efter försvinnandet inte lokaliserad.
– Det kan vara ett tekniskt fel eller en avgrävd kabel, säger Malin Persson på Scanovas presstjänst.

Annons
Kabelbrottet kom till när en ny kabel skulle läggas ner bredvid den befintliga.

Det var vid halv elva tiden på fredagsförmiddagen som telefoni, tv och bredband slogs ut för närmare 5 000 Avestabor. Anledningen visade sig vara en fiberoptisk kabel som blev skadad i ett annat grävjobb.

– Vi skulle gräva ner en till fiberkabel in till Prästgatan här bredvid. Men det var is i och när vi öppnade upp för att kunna skölja igenom skadades kabeln. Jag tror inte att det är den här som orsakar felet, säger en av arbetarna på AJs entreprenad och fortsätter;

– Då är det jävligt känsliga grejer det här.

Felet var en liten spricka i det skyddshöljet runt den gamla fiberoptiska kabeln. Långt in på fredagseftermiddagen var felet fortfarande inte åtgärdat och flera tusen Avestabor var utan telefon och bredband. Inte förrän klockan 15:30 på eftermiddagen hade Scanovas tekniker åtgärdat problemet.

– Som tur var, var inte alla fibrer trasiga och trafiken kunde flyttas till en annan del av kabeln, säger Malin Persson.

Mer läsning

Annons