Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 200 patienter tvingas byta vårdcentral

Den privata vårdcentralen i Hedemora stänger om en vecka. Före den 25:e juni måste samtliga patienter lista sig på andra vårdcentraler.

Annons

Mindre än en månads varsel ges alltså till patienterna.

Det var den 29:e maj som Vårdcentral Södra Dalarna meddelade landstinget om att de tvingas lägga ned sin verksamhet i Hedemora.

Efter flera dagars intensivt förhandlade mellan vårdcentralen och landstinget stod det i onsdags klart att stängningen blir av den 26:e denna månad.

Ett informationsbrev ska nu ha gått ut till vårdcentralens 4 200 patienter. Dessa patienter får alltså en dryg vecka på sig för omlistning hos annan vårdcentral.

Fram tills stängningen har Södra Dalarnas vårdcentral i Hedemora det medicinska ansvaret för patienter som inte hunnit bli omlistade.

Vad händer med de patienter som missar att lista sig?– Då listas man enligt den ”passiva listningsprincipen” som innebär att personen registreras på närmaste belägna vårdcentralen per automatik, säger Kerstin Cederberg, chefsjurist på Landstinget Dalarna.

Landstingets regler säger att en vårdgivare måste informera landstinget senast sex månader innan eventuell avveckling. Något som inte följts i detta fall. Det är första gången något liknande händer i Dalarna.

Kerstin Cederberg förklarar att hon inte vet varför vårdcentralen inte gått ut med information om situationen i ett tidigare stadium.

– Vi på landstinget hade velat ha betydligt mer tid på oss. Det finns riskgrupper, exempelvis patienter med pågående behandling, som vi värnar om.

Är du nöjd med lösningen som ni till slut kom fram till?– Ja med det läge som vi har befunnit oss i så har vi försökt göra på bästa sätt. Det är främst för alla patienters skull. Så jag tycker att det under omständigheterna är en bra lösning för alla parter, säger Kerstin Cederberg.

Mer läsning

Annons