Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

36-åring frias från mordanklagelser

Mannen som suttit häktad misstänkt för mordet på Pernilla
Theorin släpptes i onsdags. Polisen har nu ingenting att gå på.

Annons

I onsdags bestämde åklagarna att den 36-åriga man som i knappt fyra veckor suttit häktad för mordet på Pernilla Thorin skulle släppas.

Kammaråklagarna PG Persson och Kristofer Magnusson tog i onsdags eftermiddag beslutet. Bevisningen mot mannen har inte stärkts tillräckligt sedan han häktades den 6 september.

– Han har hörts under ett antal förhör men vi har inte lyckats reda ut de frågetecken som finns. Ingen av oss tror på en fällande dom och då kan vi inte heller väcka åtal, säger PG Persson.

Brottsmisstankarna mot mannen avskrivs nu, vilket mannens advokat hade väntat sig.

– Enligt mig har det som framkommit nu inte haft någon självklar styrka, säger advokat Anders Ericson som företrätt mannen.

36-åringen var även häktad misstänkt för mordet under 2007, efter att polisen funnit DNA-spår från honom i Pernilla Theorins lägenhet. Han friades då, som nu, på grund av att det inte gick att binda honom till mordet.

– Det är olyckligt för familj och vänner att vi inte lyckats lösa det. Men även för dem som varit misstänkta och inte helt kunnat avskrivas, säger PG Persson.

36-åringen har under häktningen hållits på Säters sjukhus på grund av psykiska problem. Där har de flesta förhören skett, men förhör med mannen har också hållits i Avesta.

– Vi väljer platser som passar de frågor som vi har, säger PG Persson.

Mordutredningen fortsätter nu hos länspolisens våldsrotel som också tog över den från Avestapolisen för drygt två år sedan. Men enligt PG Persson har man nu väldigt lite att gå på.

– Just nu gör jag bedömningen att vi inte har något att jobba med. Om det finns någon i Avesta eller någon annanstans som har information om vad som hände och de träder fram så skulle det kunna tas upp igen, säger han.

Mats Nygårds, chef för våldsroteln, är den som har fortsatt ansvar för utredningen.

– Ett mord preskriberas aldrig numera. Vi fortsätter att utreda det här fallet, säger han.

Annons