Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

36-årig Avestabo häktad för mordet på Pernilla

I går häktades en 36-årig man som är skriven i kommunen på sannolika skäl för mordet på Pernilla Theorin. Nya vittnesuppgifter har lett till gripandet.

Annons
Pernilla Theorin i den sverigetröja som hon bar på möhippan den kvällen hon försvann.

Den misstänkte mannen satt redan 2007 häktad i två månader men släpptes på fri fot av åklagaren. Det är samma man som polisen hittat DNA från i Pernilla Theorins lägenhet.

– Mannen är häktad på grund av att han skulle kunna försvåra utredningen om han var satt på fri fot, säger Per-Göran Persson, kammaråklagare.

Det är efter nya viktiga vittnesuppgifter som kom till polisen som de kommit vidare i utredningen. Detta vittne ansåg att dennes uppgifter inte var viktiga för polisen och hörde därför inte av sig till en början. Vittnet har sett 36-åringen på en viss plats vid en viss tid under mordnatten uppger TT.

– En öppning skedde när vi hörde en person lång tid efter mordet, säkert fem år, som gjort vissa iaktagelser. Han trodde att vi redan löst det. Vi återupptog misstankarna mot 36-åringen, säger Per-Göran Persson.

36-åringen anhölls i sin frånvaro och i måndags, den 3 september, grep och anhöll polisen mannen. I går,torsdag, häktades han av Falu Tingsrätt. Enligt flera medier nekar mannen till brottet.

– Vi har i veckan förhört mannen. Nu kommer vi höra andra vittnen utifrån vad han har berättat, säger Per-Göran Persson.

Enligt TT är den 36-årige mannen den enda som är misstänkt för mordet på Pernilla Theorin.

Polisen är fortfarande i stort behov av observationer från kvällen då Pernilla Theorin mördades.

– Vi jobbar på, men vi är inte riktigt där än, säger Per-Göran Persson.

Polisen vill nu att alla hör av sig med uppgifter och iaktagelser och låter polisen göra bedömningen om informationen är viktigt eller inte.

Det rör personer som på olika sätt vistats utomhus i de centrala delarna av Avesta samt området mellan rondellen i Bergsnäs och rondellen vid Hemköp under söndagsmorgonen den 13 augusti 2006 mellan klockan tre och sju.

Samt personer som visats inomhus men kan ha sett fordon eller personer utomhus under samma tid.

Alla uppmanas höra av sig till polisen på nummer 010-567 21 00.

Sannolika skäl

"Sannolika skäl uttrycker hur stark misstanken är och är den högre graden av misstanke vid anhållande och häktning. Att det finns sannolika skäl för att den misstänkte har begått brottet är i regel ett villkor för att personen ska kunna häktas."

Källa: Åklagarmyndigheten

Fallet i resumé

Pernilla Theorin, 31 år, var på en möhippa den 12 augusti 2006 och deltog i samling efteråt på Star hotel.

 Hon lämnade sina vänner vid klockan 02 den 13:e. Hon följde före detta pojkvännen hem och begav sig till sin bostad på Axel Johnsons väg.

 Ett vittne kontaktades av en ledsen kvinna vid 04.30 Hon kände sig förföljd och ville ha sällskap hem. Vittnets uppgifter gör det sannolikt att kvinna var Pernilla Theorin.

Vittnet lämnade henne vid en dörr som låg ett par portar ifrån hennes egen. Förmodligen tog hon källarvägen till sin lägenhet.

 Vid 06 hörde en yngling som befann sig i trappuppgången oväsen från Theorins lägenhet och vid 07 vällde rök ut från lägenheten där hon påträffades död.

 Obduktionen fastställde att ett mord hade ägt rum och att gärningspersonen hade satt lägenheten i brand.

Tre misstänkta har varit aktuella i polisutredningen. De har inte kunnat bindas till brottet.

Polisen har under året eftersökt två par skor och en t-shirt som saknas från Pernillas lägenhet.

Mer läsning

Annons