Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

350 nya jobb ska skapas under tre år

Nu kan arbetet med projektet Avesta 25 000 2020 ta fart på allvar. Region Dalarna gick i onsdags med på att stödja projektet med fem miljoner kronor.
– Det ska bli skönt att komma i gång, säger Lars Isacsson (S), kommunalråd.

Annons
Anders Friberg, kommundirektör, och Lars Isacsson (S), kommunalråd är glada över att ansökan till Region Dalarna fått ett ja.

I oktober förra året startade planerna för projektet Avesta 25 000 2020. Det var då de tunga varslen lades på Outokumpu.

Nu, i mitten av september, verkar allt vara klart att sätta i gång när Region Dalarna till slut godkände kommunens ansökan.

– I går (läs i onsdags) beviljade direktionen på Region Dalarna att ge fem miljoner till Avesta 25 000 2020, säger Lars Isacsson.

Projektets egentliga start är 1 januari 2013 och ska pågå till årsslutet 2015. Den sammanlagda kostnaden är 12,3 miljoner kronor, där Region Dalarna går in med fem miljoner, Avesta kommun 4,2 och Industristaden med 1,4.

– Vi kommer att vara jättemånga som jobbar med det här så vi får även räkna med lönekostnader på 1,5 miljoner kronor och vissa lokalanpassningar på 180 000 kronor, säger Anders Friberg, kommundirektör.

Själva projektet kommer att ha fem fokuspunkter: Att utveckla nyföretagarservicen, att utveckla den kvinnliga företagandet, att utöka marknadsföringen och näringslivssektorn, utveckla ett attraktivt studie- och arbetspendling och att bli bättre på medflyttningsstöd.

– I dagsläget har vi mellan 35 och 40 projekt knutit till dessa fokuspunkter. Varje projekt kommer att ha en projektledare och varje fokuspunkt ska ha en person som är ansvarig, säger Anders Friberg.

Tanken är att Koppardalen ska vara navet för hela verksamheten.

– Vi har vår kreativa verksamhet där som vi hoppas kan smitta av sig, säger Lars Isacsson.

Målen är högt satt med Avesta 25 000 2020. 350 jobba ska skapas fram till årsslutet 2015 och, 200 till män och 150 för kvinnor. Samtidigt ska 20 nya företag startas där 15 ska ledas av kvinnor.

– Vi vill jobba för ett bredare näringsliv. Då är det viktigt att skapa arbetstillfällen för kvinnor, säger Anders Friberg.

Mer läsning

Annons