Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 ungdomar satte miljön i centrum

Nordens största miljökonferens för ungdomar lockade närmare 300 deltagare.”Vi har fått tips om saker som alla kan göra för en bättre miljö”, säger eleverna från Karlfeldtgymnasiet i Avesta.

Annons
Morgondagens makthavare?”Change the world, not the climate”, stod det på banderollen som deltagarna på miljötinget tog med sig ner på stan som en avslutning på helgens konferens i Ludvika. Sju elever från Karlfeldtgymnasiet i Avesta deltog i miljötinget, som firade 20 år i år.

I dagarna tre har ungdomar i nian och gymnasiet ägnat sig åt miljö- och samhällsfrågor på hög nivå.

Högbergsskolan i Ludvika förvandlades redan i fredags morse till ett mini-Kyoto, ett vimmel av ungdomar som anlände med buss och tåg, de flesta från Dalarna, Västmanland och Gävleborg, släpandes på sovsäckar och liggunderlag.

Ett 40-tal funktionärer, varav 18 programråd, såg till att det fullspäckade programmet löpte på.

Där fanns föreläsningar av professionella personer, bland annat fotografen Magnus Erlander, politikern och fredsaktivisten Gustav Fridolin, författaren och sångaren Navid Modiri, och inspiratören Olof Röhlander.

Lördagen började med ekologisk frukostbuffé, och därefter satte arbetet i olika workshops i gång. Där fick ungdomarna diskutera många av de stora utmaningar som står framför nästa generation.

Vad kan man göra

för att minska köttkonsumtionen? Hur påverkar man företag att tillverka kläder som inte är gjorda på bekostnad av naturen eller andra människor? Kommer jordens resurser att räcka i prylsamhället?

Det har diskuterats konsumtion, kärnkraft, kollektivtrafik, shopping, mat och framtidsvisioner. Deltagarna har fått tips om hur man påverkar makthavare och vad man själv kan göra hemma.

– Det har varit bra. Man har lärt sig någonting, säger Björn Markfjärd, som går andra året på naturvetarprogrammet i Avesta.

–Om alla gör något litet blir det något stort, konstaterar Frida Einarsson som går sista året på naturvetarprogrammet.

– Det behöver inte vara något jätteprojekt, man kan göra små saker som att källsortera, släcka lampor och sånt.

På kvällarna bjöds det på nöjen av alla sorter: konsert med Johnossi och Clockwise, galamiddag, komiker, disco och mycket annat.

I går avslutades miljötinget med en manifesttion genom Ludvika. Ett långt tåg av ungdomar slingrade sig ner på stan med högtalare och banderoller.

–Vad vill vi ha?

–En bättre miljö!

–När vill vi ha det?

–Nu!

Orkar man med så här mycket miljödebatt, tre dagar i sträck?

– Ja, säger Frida Einarsson, miljön är något jag är väldigt intresserad av, det är en allvarlig fråga.

– Miljötinget är bra. Jag tror att när vi blir äldre har vi det här med oss, säger Jessica Berglund.

Från Avesta. Björn, Frida, Jessica, Sofia, Malin, Jane och Erika från Karlfeldtgymnasiet tyckte att miljötinget var bra, även om det blev mycket väntan då och då.

Mer läsning

Annons