Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

230 jobb bort från Outokumpu

Företaget visar usla resultat i gårdagens kvartalsrapport, en förlust på 1,57 miljarder kronor. Nu införs ett sparpaket och upp till 1 300 anställda kan förlora jobbet.

Annons
Torsdagen var en tung dag för Outokumpus anställda. Ovissheten om vilka som kommer att förlora jobbet var stor.

Bara tre år efter det förra varslet, kom nästa slag mot Outokumpu. 230 personer kan förlora sitt jobb.

– Vi behöver göra kostnadsneddragningar för att bli lönsamma, säger Jacob Sandberg, platschef på Outokumpu i Avesta.

Gråa, regntunga moln hängde över Outokumpu på torsdagen. Och dagens varsel är nästan en repris av 11 december 2008. Då varslades 262 personer från järnverket. I går, torsdag, varslades 230 personer i Avesta. Och totalt 1 300 inom hela koncernen. 600 i Sverige och 300 i Finland.

Brakförlusten på 1,57 miljarder kronor under det tredje kvartalet i år, föranleder det stora sparpaketet. Den första januari ska de nya förändringarna sättas i kraft.

– Det här är fruktansvärt tungt och jobbigt, det är många som drabbas, säger Jacob Sandberg.

– Det värsta man kan göra är att göra varsla för få och för sent.

Vad innebär det här för de anställda, vilka kommer att påverkas?– Just nu säger vi bara att det kommer handla om att vi ska minska i kapacitet, det här är föremål för förhandling så vi vill inte gå in på några detaljer.

Varför varslar ni så många i Avesta?– Motivet är att rädda Avesta järnverk, och det väldigt tråkigt att det är så många som drabbas. Men det här gör vi inte om det inte är motiverat. Och vi anser att det är motiverat att varsla 230 personer.

Men ni gick upp i antalet skift ganska nyligen?– Så här i efterhand var det inte klokt att fatta det beslutet.

Läs hela intervjun med Jacob Sandberg i fredagens tidning, samt hur kommunen kommer att agera, vad facket tycker och hur de anställda reagerade på neddragningen av personal.

Mer läsning

Annons