Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 miljoner ska leda till fler invånare

I måndags skickade Avesta kommun in en ansökan till Region Dalarna på hela 9,7 miljoner kronor. De ska användas för att ställa om Avesta och nå 25 000 invånare till år 2020. Kommunen satsar själv sex miljoner kontant.

Annons
Ansökan. Anders Friberg, kommundirektör och Lars Isacsson (S) kommunalråd, hoppas att deras ansökan ska gå igenom.

När varsel efter varsel trillar in och befolkningen minskar väljer Avesta kommun att satsa sig ur krisen. Redan när det stora varslet på Outokumpu kom påbörjades planerna. Nu har de tagit ”examen i grundarbetet”.

– Vi har skickat in vår ansökan till Region Dalarna på 9,7 miljoner kronor, som ska bidra till att ställa om kommunen, säger Anders Friberg, kommundirektör.

Avesta kommun väljer att gå in med 6 miljoner kontant, samt 2,2 miljoner i arbetstid och Avesta Industristad 1,5 miljoner, alltså lika mycket som de sökt från Region Dalarna.

Under våren har

projektplaner skrivits och en ansökan formulerats.

– Vi vill forma vårt eget öde, vi ska ha så bra idéer att det inte går att säga nej till det, säger Lars Isacsson (S) kommunalråd.

Och Anders Friberg är säker på att de får pengarna.

– Jag är fullständigt övertygad, säger han och tillägger att projekten är redo att sparkas i gång.

– Vi valde att involvera väldigt många i ansökan för att den skulle förankras i organisationen, säger Lars Isacsson.

Beslut om de får pengarna tas den 13 juni och då kommer över hundra personer att sätta i gång sitt arbete. Fram till 2015 kommer cirka 35 projekt att arbeta med att förändra arbetssättet i kommunen. Det handlar om hur man möter nyinflyttade medborgare, till att hjälpa företagare, arbetslösa och få kommunen att vara så attraktiv att man inte vill flytta. Men även om marknadsföring så att Avesta står ut i mediebruset.

– Alla chefer är med i någon form. Det finns en vilja och ett go om att vilja vara med och utveckla kommunen, säger Anders Friberg.

– När den här tiden är över är det så här vi kommer att arbeta inom Avesta kommun. Nu har vi satt ut färdriktningen, säger Lars Isacsson.

Mer läsning

Annons